I år er det 90 år siden det 20. århundres mest fatale feilslutning. Møt professor Bernt Hagtvet i en tre timer lang samtale med Civitas Eirik Løkke om nazismens vekst og fall – og hva vi kan lære av å studere fascismen på 1930-tallet.
Adolf Hitler i møte med katolske kirkeledere.
I januar 1933 overtok Adolf Hitler som rikskansler i Tyskland, og startet umiddelbart sin demontering av det tyske demokratiet gjennom å omgjøre landet til en ettpartistat. Hvordan maktet nazistene, via det parlamentariske demokratiet, å overta makten i Tyskland?
Hvilke metoder brukte Hitler for å konsentrere makten rundt egen person og parti? Hvilke muligheter hadde opposisjonen til å hindre det tyske demokratiets sammenbrudd?
Arrangementet har opprinnelig vært en del av Nobel Peace Talks, Nobels Fredssenters arrangements-serie knyttet til fredsprisen 2022.
NB: Det blir pause midtveis i arrangementet.
Du møter:
Bernt Hagtvet er statsviter og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, senere også ved Oslo Nye Høyskole. Før det var han forskningsleder ved Chr. Michelsens Institutt fra 1983 til 1987, og forskningssjef samme sted fra 1987 til 1994. Hagtvet har særlig vært opptatt av politiske bevegelsers historie og sosiologi, samt demokrati- og menneskerettighetsstudier. Hans siste bok heter Ideologienes århudre
Eirik Løkke jobber som rådgiver i Civita. Han er vert for Civitas ukentlige podcast, «Liberal halvtime», og forfatter av boken «Personvern etter Snowden. Privatliv i det digitale samfunn» (2016). Han har tidligere jobbet som digital rådgiver i UNICEF Norge. Eirik er utdannet ved Universitetet i Bergen med fagene historie (master), sammenlignende politikk (bachelor) og delfag jus (EMK-Rett).