Søk arrangement
Maratonsøndag: En reise gjennom verdenshistorien med Terje Tvedt  
Pris:
  • 250,-
Pris:
  • 250,-
Maratonsøndag: En reise gjennom verdenshistorien med Terje Tvedt  

Hvordan ble verden slik den ser ut i dag? I dette helt spesielle heldagsforedraget tar professor Terje Tvedt oss med på en ferd gjennom verdenshistorien, fra sivilisasjonens fremvekst til dagens superkappløp mellom Kina og USA og den truende klimakatastrofen.

Det var høsten 2019 at Terje Tvedt fikk nærmere 30.000 nordmenn til å komme på Nasjonalbiblioteket i Oslo til seks foredrag om verdenshistoriens sentrale og lange linjer – og til å laste ned hele serien som podcast. Denne søndagen kan du oppleve foredragene, komprimert til fire timer, med innlagte pauser, på Litteraturhuset Fredrikstad.

Tvedt tar oss med til sivilisasjonens vugger, fra de første oldtidsrikene for 5000 år siden til fremveksten av de store imperiene via korstog og oppdagelser fram til den moderne verdens framvekst og helt opp til vår egen tid.

Historieprofessoren forklarer blant annet hvorfor det var England som «vant» kappløpet og ikke Kina eller det osmanske riket.

Dagen avsluttes med de helt store, overhengende spørsmålet midt i den voksende klimakrisen:

Er verden på vei mot stupet?

– Bakgrunnen for dette lange foredraget er dramatiske forandringer i samtiden som gjør det nødvendig å stille nye spørsmål til verdenshistorien, sier Terje Tvedt.

Slik omtalte Nasjonalbiblioteket serien da den ble lansert:

«Tvedt skildrer en kaotisk samtid preget av endringer i maktforholdene mellom Vesten og «resten», særlig mellom Vesten og Kina. Globale migrasjonsbevegelser som endrer både landene de går til og landene de går fra. Religioners økende betydning som mobiliseringsgrunnlag for politisk handling, fra Modis India til Midtøsten og kristenevangelister i Amerika. Klima, bærekraft og dommedagsprofetier.

– Foredragene er basert på den grunnleggende ideen om at fortiden ikke bare former samtiden, men sameksisterer med den. I Norge også, og nå, sier Tvedt. – Serien har som mål å bidra til økt forståelse av en kaotisk samtid ved å se på den, rammet inn av noen lange linjer i verdenshistorien.»

 

Maratonforedraget starter klokken 12.00. Kjøreplanen ser slik ut:

 

Kl. 12.00-13.00: Begynnelsen: De første sivilisasjonene

Kl. 13.00-13.20: Pause.

Kl. 13.20-14.20: Den moderne verdens framvekst. En ny forklaring på hvorfor England «vant» og ikke Kina eller det osmanske riket.

Kl. 14.20-14.50: Pause.

Kl. 14.50-16.00: USA, Kina og kampen om fremtiden: Er verden på vei mot stupet? Om dommedagsprofetier og et økologisk perspektiv på historien. 

 

Praktisk info: Vi holder kiosken og baren åpen under arrangementet. Det vil også bli servert enkel mat ved salen. De som ønsker å bestille bord i restaurant Delicatessen, til den lange pausen eller for å spise etter arrangementet, kan gjør det ved å klikke her.

Terje Tvedt er professor i historie og i statsvitenskap, og er nå professor ved institutt for geografi ved Universitetet i Bergen. Tvedt har skrevet flere bestselgende bøker som er oversatt til mange språk. Hans prisbelønte TV-dokumentarer er vist i rundt 150 land. Tvedt har mottatt både Norges forskningsråds formidlingspris, Gullruten og Fritt Ord-prisen.

Omtaler

«Foredragsrekken om verdenshistorien av Terje Tvedt ved Nasjonalbiblioteket viser en faglig bredde, innsikt og formidlingsevne som er unik i Norge.»

Les artikkelen «Samtidens historieløshet» her.

«Et handlingsdyktig politisk fellesskap krever at vi kjenner Asias, Midtøstens og Afrikas historie, mener Terje Tvedt.

Les artikkelen «Til felts mot verdenshistorieløsheten» her»

«Han har mistet venner, men vunnet priser. Nå vil han vise at Norge bare er en prikk på kartet.»

Les hele artikkelen i Aftenposten her.

Andre kommende arrangementer

Lørdag 29. feb 2020 kl 23:00
I kveld debuterer KlubbKollektivet med sitt aller første event! Dette blir en spektakulær aften med DJing og VJing.
Mandag 2. mar 2020 kl 19:00
De fleste av oss tar demokratiet for gitt, men hva er egentlig et demokrati?
Tirsdag 3. mar 2020 kl 19:00
Den knyttet østens og vestens riker sammen. Silkeveien har båret herskere som Alexander den store, Djengis Khan og Timur Lenks. Nå blåser stormaktene liv i den eldgamle, sagnomsuste handelsruten igjen.
Onsdag 4. mar 2020 kl 08:00
Hva vet vi om barnefamiliers boligpreferanser?
Onsdag 4. mar 2020 kl 19:00
Møt Anja Cecilie Solvik fra Kristiansund, leder av «Bunadsgeriljaen». 
Onsdag 4. mar 2020 kl 19:00
Butikkåpninger, konkurser og boligsalg. Nettavisene har masse av det. Men er det en slik klikkvennlig næringslivsjournalistikk vi trenger?
Load More