Det var ikke torpederingen av Blücher 9. april 1940 som startet 2. verdenskrig i Norge. Krigen startet kvelden før – 8. april innenfor Færder, og med en Slevik-mann til rors i vaktbåten som møtte den tyske invasjonsflåten. Nå kommer endelig bygdeboken som kaster nytt lys over Onsøys nyere historie.
Det er lokalhistorikeren og den tidligere pressemannen Nils Øy som har gitt seg i kast med det enorme arbeidet med å dokumentere det som skjedde i kommunen fra 1905 frem til den sluttet å eksistere ved kommunesammenslåingen 1. januar 1994.
Nå er sjette og syvende, de to siste bind, med hele 900 sider med Onsøys historie klar – rykende fersk fra trykkeriet. Bøkene er rikt illustrerte og nevnes må den tidligere Demokraten-fotografen Erik Wiggo Larsen som ikke bare har bearbeidet og behandlet bildene i disse to siste bindene, men også i hele serien fra bind I.
Ansatte ved Gresvik Pap & Papir A/S («Pappen») fotografert ved fabrikkporten og vakta i 1944. Foto: Østfold. Foto Østfoldmuseene
Denne søndagen kommer Øy til oss for å fortelle om hva han har funnet, alt fra dramatisk smuglervirksomhet, alvorlige epidemier, store kriminalsaker, NS-aktivitet til næringsliv og foreningsvirksomhet i den store kommunen Onsøy. Vi får møte enkeltmennesker som har satt sitt preg på Onsøy – og ikke minst stedene i den gamle kommunen.
For ikke å snakke om kristenfolket sterke grep på bygda.
Vi får se bilder og spennende kart som viser hvordan Onsøy har utviklet seg frem til det kommunedelen er i dag.
Og kanskje får vi noen røverhistorier også.
Bli med på et historisk tilbakeblikk på en svært viktig del av Fredrikstads historie.
NB: Boken er til salgs under og etter arrangementet.
Nils Øy er født i 1946 i Ørsta. Han gikk på journalistlinjen på Skjeberg folkehøyskole, og fikk i 1964 i fast ansettelse i Fredriksstad Blad. Og FB-redaksjonen forble Øys arbeidsplass frem til 1977, de siste seks årene som reportasjesjef. Deretter fulgte et langvarig og allsidig virke i norsk presse, herunder to perioder som redaktør for lokalaviser i Innlandet, før han jobbet i 17 meget aktive år som generalsekretær i Norsk Redaktørforening (1996-2013). Nils Øy har gitt ut en rekke bøker om og fra Onsøy. Han har også skrevet mange artikler.
Henning Olsen er født, oppvokst og bosatt på Gressvik. Han har siden 1997 jobbet som journalist og senere vaktsjef og avissjef i VG. Han startet journalistkarrieren i Fredriksstad Blad. Olsen leder samtalen med Nils Øy denne søndagen.