Littsenior: Robert Mood – Midtøsten etter krigen

(Foto Tasnim News Agency)

 

– Separasjon og oppdeling har ikke virket i Midtøsten de siste 75 år. Hva nå? To stater, en stat eller konføderasjon?

Spørsmålene stilles av tidligere generalløytnant Robert Mood, med bakgrunn som sjef for FNs observatørkorps i Midt-Østen.

Dagens gjest i Littsenior er overrasket over at norske og internasjonale politiske ledere, i all sin avmakt, søker tilflukt bak en urealistisk to-statsløsning som eneste utgangspunkt for veien videre.

– Erfarne diplomater forteller at mye skjer som aldri når offentligheten. Jeg håper inderlig dette ikke betyr at president Biden og andre statsledere løper Netanyahus ærend, sier Mood. Men han er ikke sikker.

 

I en kronikk i Forsvarets forum skriver Robert Mood:

– Dwight D. Eisenhower etablerte som tankegang, i møte med sin tids fundamentale utfordringer, at dersom et problem ikke kan løses, må du gjøre det større. I Midtøsten er det tilsynelatende uløselige problemet like rettigheter for palestinere og israelere i det samme området.

Vi må derfor starte med å erkjenne at dagens kurs viker unna problemet og leder til mer terror, større kriger og mest sannsynlig slutten på Israel som demokratisk stat.

Program:

Kl 1100: Kafeen åpner.

Kl 1200: Programmet på scenen starter.

Kl 1400: Littsenior er slutt for dagen.

Du møter:

Robert Mood (født 1958) er norsk offiser, generalløytnant. Han har vært generalinspektør for Hæren og var i 2012 sjef for FNs observatørstyrke i Syria, etter tidligere å ha vært sjef for FNs observatørkorps i Midt-Østen. I 2014 ble Mood utnevnt til generalløytnant og sjef for Den norske militærmisjonen i Brussel (NATO). Robert Mood gikk av med pensjon fra Forsvaret 1. august 2016. Høsten 2017 ble han valgt til president i Norges Røde Kors.

Han ble tildelt Fritt Ords pris for 2016 «for å ha vist ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet».

 

Velkommen til Littsenior, et dagtidstilbud på Litteraturhuset Fredrikstad. Om lag annenhver mandag rigger Littsenior til for et dagtidsarrangement og en enkel kafé på Litteraturhuset. Programmet har et stort spenn  – fra vitebegjær til kulturelt påfyll. Kjøp et årlig medlemskap pålydende 500 kroner – eller enkeltbillett om det er plass pålydende 150 kroner. Tilbudet har pause i skolens ferier.

Kjøp medlemskap til Littsenior her

NB: Medlemskapet i Littsenior gjelder kun for arrangementer under fanen Littsenior. Det gir deg fri adgang på alle Littsenior-arrangementer som finner sted på Litteraturhuset Fredrikstad.

Ordinært medlemskap for Litteraturhuset Fredrikstad finner du her.

Littsenior: Robert Mood – Midtøsten etter krigen

Littsenior

Tid: mandag 26. februar 2024

Klokken: 12.00 - 13.00

Pris: 150 for enkeltarr. Se info lenger ned om medlemsskap. ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Dette arrangementet er en del av dagtilbudet LittSenior. Kjøper du medlemsskap i Littsenior, har du fri inngang på alle Littsenior-arrangementer.

MEDLEMSKAP kr 500,-

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev