Litterær mesteraften med Tiller, Øyehaug og Andreassen
Denne kvelden kan du unne deg en litterær helaften med tre av Norges ypperste forfattere. Møt Carl Frode Tiller i samtale med Christine Ellefsen (kl 1800) og litterært mestermøte med Gunnhild Øyehaug og Kyrre Andreassen, ledet av Mona B. Riise (kl 1930). Rabattert billett for begge arrangementene: kr 300
Carl Frode Tiller | Tapet av oss selv kl 1800
Hva skjer når du ikke lenger kjenner deg selv igjen – eller landet du bor i? Carl Frode Tiller er tilbake med en sylskarp og underholdende roman om Norge, klassereiser og et liv som mister fotfestet.
Tillers nye roman Arbeidarhjerte har fått strålende kritikker og treffer både hjertet og hodet med sine treffende observasjoner, rå humor og dype innsikter. Dette er en av årets mest omtalte romaner.
Gjennom Trond forteller Tiller en historie om skam, selvforakt og et sosialdemokrati som sakte smuldrer opp, men også om en lengsel etter tilhørighet som fortsatt finnes der et sted.
“I løpet av nokre få tiår har Norge, landet der eg har budd heile livet, vorte fullstendig forandra, og med dét vi som bur her, eg også, ja ikkje minst eg, eg kjenner knapt igjen meg sjølv.”
Trond er mannen som fikk alt han drømte om – og som mistet alt som betydde noe. Som gutt vokste han opp i et arbeidermiljø i Namdalen, men hadde større ambisjoner. Han ville studere, bryte ut og skape et tryggere liv for seg selv. Men som voksen har han mistet grepet: Jobben er borte, ekteskapet har gått i oppløsning, og døtrene hans er som fremmede.
Samtalen ledes av Christine Haugsten Ellefsen.
Litterært mestermøte: Gunnhild Øyehaug og Kyrre Andreassen
Gunnhild Øyehaug og Kyrre Andreassen er begge aktuelle med hver sin kritikerroste roman om kvinnelige fortellere i livets overganger. Møt dem i et litterært mestermøte ledet av Mona B. Riise.
Gunnhild Øyehaug og Kyrre Andreassen debuterte nesten samtidig på slutten av 90-tallet, og nå, over 25 år senere, skriver de begge om kvinnekarakterer som befinner seg i hver sin heftige overgangssituasjon. Begge er rasende, begge bor på bygda og i begges liv handler det mest av alt om kjærlighet.
I Gunnhilds roman Her kjem sola møter vi Helga Mork, en forfatter i overgangsalderen som lever alene – helt til nye naboer snur opp ned på tilværelsen. I Kyrres roman Ikke mennesker jeg kan regne med møter vi en annen kvinnelig hovedperson, også hun i en fase der livet slik det har vært opphører. Hva skjer når man blir utfordret på den virkeligheten man har skapt seg og må etablere noe nytt?
Både Gunnhild og Kyrre har skrevet og levd med litteratur i mange år og er to av Norges beste forfattere. Denne kvelden vil vi også gå inn på overganger de selv har opplevd som forfattere. Hvordan har de utviklet seg som forfattere – og hvordan utvikler de karakterer og fortellerstemmer?
Samtalen ledes av Mona B. Riise.
Du møter:
Carl Frode Tiller er en av Norges mest prisbelønte forfattere, kjent for romanene Innsirkling-trilogien og Begynnelser. Med sin bakgrunn som historiker evner han å forene personlige fortellinger med skarpe blikk på samfunnet rundt oss, noe som har gjort ham til en av våre fremste samtidsskildrere.
Christine Haugsten Ellefsen. er født og oppvokst i Fredrikstad, utdannet historiker og har bred erfaring i kulturformidling og kommunikasjon. Hun er også nestleder i litteraturfestivalen Ord i Grenseland. Christine jobber som seniorrådgiver i Helfo.
Kyrre Andreassen (1971) debuterte i 1997 med novellesamlingen Det er her du har venna dine. Han er utdannet cand.mag. med fagene idéhistorie, litteraturvitenskap og nordisk. For sin andre bok, romanen Barringer (1999), ble han nominert til Brageprisen. Han har også skrevet to teaterstykker. I 2006 kom romanen Svendsens Catering. I 2007 mottok han Sultprisen for sitt forfatterskap. Romanen For øvrig mener jeg at Karthago bør ødelegges (2016) fikk strålende mottakelse hos kritikerne og ble også nominert til Brageprisen.
Gunnhild Øyehaug (1975) debuterte i 1998 med en diktsamling, og har siden skrevet flere novellesamlinger, romaner og essaysamlinger. Hun er utdannet cand.philol. og er lærer ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Hun har også skrevet manus til en langfilm og en kortfilm, og fått Sultprisen og Doblougprisen for forfatterskapet sitt. Øyehaug er oversatt til flere språk og har vært nominert og vunnet flere høythengende amerikanske priser for tekstene sine.
Mona B. Riise (1972) er en av våre mest anerkjente kulturjournalister, kjent for sin formidlingsglede og smittende nysgjerrighet. Hun er utdannet fra Universitet i Oslo, med litteratur, medier og kommunikasjon i fagkretsen. Hun har lang fartstid som reporter og programleder for musikk og kulturprogrammer på NRK, P2 og for Stjernekamp. Og hun lagde dokumentaren om Lillebjørn Nilsen.