Bøker som bryr seg

Velkommen til litterær festaften for norsklærere og andre litteraturelskere.

Det renner over av ungdommer som trenger å bli sett, folk trenger en klem; jeg tenker ofte at jeg er en slags sykepleier, at forfatterskapet er et omsorgsverk.

Dette skrev Tore Renberg på verdensdagen for psykisk helse på NRK Ytring i sin kronikk Hold om hverandre!

Denne kvelden skal vi dykke ned i de bøkene som kan løfte oss ut av tunge tanker og livslede. For det er mye livsglede å finne i litteraturen. Og i musikken! Denne kvelden blir det også deilig jazzkonsert med Thorbjørn Harr og Aslak Hartberg (Klovner i kamp).

Kveldens program:
Joker Bar åpner kl 1745
Innslipp i Egalia fra kl 1800
Programmet starter kl 1830

Kl 1830 Del 1

  • Samtale mellom Ingrid Svennevig Hagen og Ingeborg Aasbrenn
  • Aslak Hartberg synger
  • Samtale mellom Aslak Hartberg og Anne Fjellro

Kl 1930 Pause

Kl 1945 Del 2

  • Thorbjørn Harr leser ønskediktet
  • Samtale mellom Tore Renberg og Erling Flota

Kl 2045 Pause

Kl 2100 Del 3

  • Konsert med jazzbandet Harr&Hartberg

Kl 2200 Slutt

(Vær oppmerksom på at tidene kan forskyve seg noe.)

Kveldens gjester og litterære festprogram:

Tore Renberg er en produktiv og mangfoldig forfatter. Selv sier han at han ikke har et forfatterskap, men et helt forfatterliv. Han liker å veksle mellom ulike sjangrer, ulike persongallerier og ulike formspråk. Dette har gjort ham til en av Norges mest leste og anerkjente samtidsforfattere. I flere av Tore Renbergs bøker står vår mentale helse i sentrum. Som barn av en alkoholiker bærer også Renberg selv en tung ryggsekk som preger ham. Les kronikken hans Hold om hverandre! her.

Aslak Hartberg er rapper i Klovner i Kamp, komponist og musiker med hovedfag i jazzmusikk ved Norges Musikkhøgskole. Han har drevet med hip hop, graffiti, boksing, snowboard, skating og har reist verden rundt som musiker. Han debuterte som forfatter i 2009 med boken Fuck you eller penga tilbake. Aslak driver Norges største nettsted om angst sammen med ledende fagfolk. Denne våren kommer han med en ny bok: Hva jeg forteller fulle gutter som kommer bort og later som de ikke vil snakke om panikkkangst… Det er hans personlige historie om hvordan panikkangsten tok kvelertak på livet hans. Hartberg forklarer hva som er årsakene til frykten, hvorfor og hvordan den oppstår, og hvordan man kan stoppe den.

Ingrid Svennevig Hagen er skolebibliotekar med et brennende engasjement for leselyst, læring og skolebibliotek. Hun er utdannet litteraturviter og jobber som faglig leder for læringssenteret ved Elvebakken videregående skole i Oslo. Hun er opptatt av å skape et aktivt og ambisiøst skolebibliotek som skal bidra til elevenes læring – og deres opplevelse av livsmestring i møte med litteraturen. Ingrid har sin egen blogg om dette.

Jazzbandet Harr&Hartberg består av skuespiller Thorbjørn Harr og bassist Aslak Hartberg. Det er Lars Saabye Christensen som skriver bandets tekster. Selv om Thorbjørn Harr er mest kjent som skuespiller og Aslak Hartberg er mest kjent som rapper i Klovner i kamp, deler de en glødende jazzinteresse. Thorbjørn har drevet med musikk hele livet, både som vokalist og saxofonist. Hartberg er hovedfagutdannet jazzbassist, og var i mange år fast bassist med Jon Eberson. Kombinasjonen av uvanlig gode tekster, dyktige musikere i lekende improvisasjon og en karismatisk frontfigur har gitt dem et rykte som et fantastisk liveband. I 2020 kom platen «Scar». Dette er bandets første engelskspråklige plate, og førstegang Lars Saabye skriver på et annet språk enn norsk. Les mer om dem her.

Bøker som bryr seg

Litterær festaften

Tid: fredag 10. mars 2023

Klokken: 18.00 - 22.30

Pris: 290 (pluss kr 10 Bill.avg) ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev