Lidenskap i nord

Det er lidenskapen som er drivkraften i Ingeborg Arvolas prisvinnende bestselger Kniven i ilden, første bind i en historisk romanserie fra kvensk kultur. Romanen er en stor kjærlighetsfortelling, som har fått kritikerne til å gløde av begeistring.

Hovedpersonen, Brita Caisa Seipajærvi, er basert på Arvolas tipp-tipp-tipp-oldemor. Brita er en utypisk kvinne for Finland i 1859. Hun har to sønner med ulike fedre, hun har stått i kirketukt for omgang med en gift mann, og hun har helbredende evner. Når hun og sønnene på elleve og tre år setter ut på den lange reisen fra Sodankylä til Varangerfjorden, er det ikke bare fisken og arbeidet som kaller, men også muligheten til å starte på nytt.

I romanen skildres det harde arbeidet for å overleve i nord, konfliktene og samarbeidet mellom ulike folkegrupper, og enkeltmenneskets plass i fellesskapet. Romanen skildrer kvener og samer, bønder og fiskere med verdighet og varme, og den gir oss innblikk i en kultur vi ikke må glemme.

Kniven i ilden vant Brageprisen 2022 og ble nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Nå er den også nominert til Nordisk råds litteraturpris! I begrunnelsen skriver de: Av og til er både kritikere og publikum enige, og en av årets store suksesshistorier er Kniven i ilden. Det er lett å bruke ord som eventyrlig, storslått og magisk om Arvolas roman, for det er litt av en historie vi som lesere blir kastet ut i. Les hele begrunnelsen for nominasjonen til Nordisk råds litteraturpris her.

Vi møter Ingeborg Arvola i samtale med forfatterkollega Kjersti Anfinnsen.

Ingeborg Arvola er Tromsø-jente, men født i Honningsvåg i Finnmark og bodde sine første år i Vaggetem i Pasvikdalen. Hun debuterte med romanen Korellhuset i 1999, og har siden utgitt over 20 romaner, novellesamlinger og barnebøker. Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet, og er tildelt Brageprisen 2022, og nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Nordisk råds litteraturpris. Fotograf: Farthein Rudjord

Kjersti Feldt Anfinnsen er forfatter, tannlege og DJ, og ble kåret til årets kven i 2022. Hun har gått på Forfatterstudiet i Tromsø og på Skrivekunstakademiet i Hordaland. I 2012 debuterte hun med romanen Det var grønt. Romanen De siste kjærtegn utkom i 2019. For denne mottok Anfinnsen Subjektprisen, Havmannprisen og Bokhandelens forfatterstipend. I 2021 utkom oppfølgeren Øyeblikk for evigheten, som hun ble nominert til eu-prisen for. De to siste romanene er i ferd med å oversettes til ti språk.

Anfinnsen har konseptet Dj Saunasatan, som en eksperimentell utforskning av kvensk identitet under parolen: Ei saa peittää! Må ikke tildekkes! Det handler om synlig mangfold i samfunnet og for enkeltindividet. Dj Saunasatan kuraterer lyden av Nordkalotten, fra karelsk strupesang til tornedalsk folkemusikk, fra finsk funk til Kari Bremnes, Mari Boine og Kuuk, et grenseløst lydlandskap med flere etnisiteter og språk, en livsbejaende, sjangeroverskridende og mangfoldig mix.

Foto: Marius Fiskum

Ingeborg Arvola | Lidenskap i nord

Bokprek

Tid: onsdag 01. november 2023

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev