Søk arrangement
Levd Liv: Kadra Yusuf — opprøreren
 • Tid:
  søndag 4. okt 2020
 • Klokken:
  14:00- 15:10
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Pris:
 • 120,-
 • Tid:
  søndag 4. okt 2020
 • Klokken:
  14:00- 15:10
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Pris:
 • 120,-
Levd Liv: Kadra Yusuf — opprøreren

Hun var den unge norsk-somaliske jenta som skulle tvinges av familien  til å bli «ærbar». En dag fikk hun nok og stakk av. Så sto hun bak en av de store avsløringene på 2000-tallet. I denne utgaven av Levd Liv møter Borg-biskop Atle Sommerfeldt opprøreren Kadra Yusuf.

Kadra Yusuf ble landskjent i 2000 da hun med skjult kamera for TV 2 avslørte norske imamer som oppfordret til omskjæring av barn og ungdom. Avsløringen skapte en voldsom debatt – og den unge kvinnen på 20 år ble hyllet – men også utskjelt og truet. Eller som Dagsvisen beskriver det:

«Kadra Yusuf har måttet tåle mer enn de fleste samfunnsdebattanter, er blitt trakassert, spyttet på, banket opp, truet og hetset. Før hun hadde fylt 25 hadde hun prøvd ut alle voldsalarmer på markedet.»

Det hele startet i ungdomsårene. Slik forklarer hun oppveksten til Dagsavisen i 2017:

«Da jeg var i slutten av tenårene mente moren og stefaren min i hvert fall at man ikke kunne la en datter, en som attpåtil ikke var omskåret, vokse opp her i dette samfunnet der menn er menn og kvinner ikke er ærbare kvinner. Så fra jeg var rundt 14–15 år begynte det å frekventere en del menn i huset vårt. De var hyggelige menn som jeg etter hvert skjønte var potensielle ektemenn. »

Hun satte seg på bakbena:

«Fysisk vold var en stor del av oppdragelsen. Jo, mer kontroll foreldrene mine følte de mistet, jo mer voldelige ble de.

Jeg ble nektet å gå på skolen, men tryglet og ba. Etter en helt for jævlig omgang med juling ble jeg kjørt til skolen av stefaren min. Jeg gikk rett inn på kontoret til Vidar, min gamle skolerådgiver og sa: «Jeg klarer ikke mer.» Ett par timer senere kom Gerd.

Det var Gerd Fleischer, leder for Selvhjelp for innvandrere og flyktninger. «Jeg synes du skal komme deg vekk. Blåmerkene dine blir borte. Men blir du omskåret, er det en skade for livet. Det er noe du ikke kan reversere», sa hun. Valget ble tatt. Kadra stakk av.

Siden har hun dominert samfunnsdebatten som en uredd kvinne og en stemme for mange undertrykte kvinner. Kadra Yusuf ble av VG i 2014, i forbindelse med grunnlovsjubileet, kåret til en av de 100 viktigste nordmennene som har levd i perioden 1814–2014.

Kadra Yusuf jobber nå i NRK.

Levd Liv deler gjestene sine tanker, refleksjoner og menneskelige råd med publikum. Serien tar for seg tro, tvil og de krevende valgene vi må gjøre, konsekvensene av dem og hvordan vi forholder oss til andre mennesker. Den ledes av Borg-biskop Atle Sommerfeldt.

Levd Liv arrangeres av Litteraturhuset Fredrikstad i samarbeid med Borg bispedømme.

Andre kommende arrangementer

Torsdag 4. feb 2021 kl 19:00
Oversetterne Jon Rognlien og Astrid Nordang tar for seg italiensk kultur og litteratur med Signe Prøis.
Torsdag 11. feb 2021 kl 19:00
Møt de kritikerroste forfatterene Helga Flatland og Geir Gulliksen i samtale med Anne Fjellro.
Søndag 14. feb 2021 kl 14:00
Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har i løpet av de fem siste årene doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Onsdag 17. feb 2021 kl 18:00
Janne Katrin Gundersen mistet sin far i selvmord som 25-åring.16 år senere, dør også hennes bror som følge at han tok sitt eget liv.
Onsdag 17. feb 2021 kl 20:00
Janne Katrin Gundersen mistet sin far i selvmord som 25-åring.16 år senere, dør også hennes bror som følge at han tok sitt eget liv.
Torsdag 18. feb 2021 kl 19:00
Hvilke strategier har vi som samfunn for reintegrering – og for å hindre at unge menneskers engasjement sklir over i ekstremisme?
Load More