Søk arrangement
Levd Liv – på nett: Idrettsmannen som aldri ga opp
 • Tid:
  søndag 28. feb 2021
 • Klokken:
  14:00- 15:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Pris nettstrømming:
 • Gratis
Gratis inngang
 • Tid:
  søndag 28. feb 2021
 • Klokken:
  14:00- 15:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Gratis inngang
Levd Liv – på nett: Idrettsmannen som aldri ga opp

Innebandyspilleren Thomas Jacobsen (33) fra Fredrikstad har opplevd det få andre har: Å bli lam to ganger. Begge ganger har han kommet tilbake – på landslagsnivå. Hva har livet lært ham om dype nedturer og store oppturer? Om bitterhet, fortvilelse – men også om glede og optimisme?

Så: Hva kan vi alle lære av Thomas? Det er blant spørsmålene Borg-biskop Atle Sommerfeldt stiller når han leder denne samtalen i vår populære programserie Levd Liv.

– Jeg hadde det veldig leit på det verste. Det var vanskelig å se noen grunn til å leve, sa Jacobsen om tiden på sykehuset etter den første ulykken.

Den skjedde under en innebadykamp i 2008 for Fredrikstad Innebandyklubb. Thomas Jacobsen ble taklet, kolliderte med vantet og mistet følelsen i bena.

Thomas var blitt lam fra livet og ned, 21 år gammel.

Bare ett år senere debuterte han på landslaget – i kjelkehockey. Men i 2011 skjer det igjen: Thomas spiller landskamp mot Canada på bortebane. Igjen blir han taklet hardt – og denne gangen mister han følelsen også i hele overkroppen.

Kjelkehockeykarrieren er over. Thomas kjemper seg tilbake nok en gang. Denne gangen får han følelsen i overkroppen gradvis tilbake. Og nå satser han på nok en idrett: Sitski, altså alpint for funksjonshemmede. Snart er han på landslaget her også.

I 2014 deltok han under Paralympics i Sotsji.

– Jeg forstod at det ikke nyttet å sitte inne og gjemme seg bort. Jeg måtte komme meg ut og være aktiv. Livet er for kort til ikke å gjøre det beste ut av det, forklarer han.

I dag jobber han som gravemaskinfører og anleggsarbeider, og er ofte å se i Fredrikstadmarka med sin rullestolsykkel. – Det meste er mulig. Jeg har et sterkt ønske om å vise at funksjonshemmede kan. Vi skal integreres i samfunnet, sier Thomas Jacobsen i Boken «Den som gir deg er en dritt», skrevet av Jens Olav Simensen.

Nå er Jacobsen på scenen for første gang i Fredrikstad for å fortelle om sitt liv.

Levd Liv deler gjestene sine tanker, refleksjoner og menneskelige råd med publikum. Serien tar for seg tro, tvil og de krevende valgene vi må gjøre, konsekvensene av dem og hvordan vi forholder oss til andre mennesker. Den ledes av Borg-biskop Atle Sommerfeldt.

Levd Liv arrangeres av Litteraturhuset Fredrikstad i samarbeid med Borg bispedømme.

Se sendingen direkte her, søndag 28.2, kl 1400 – eller i opptak senere:

Se flere bilder med Thomas Jacobsen her:

Andre kommende arrangementer

Søndag 7. mar 2021 kl 14:00
Bli med på en reise gjennom menneskeheten historie, fra neandertalerne – folket som forsvant til starten på Homo Sapiens i Afrika og helt opp til moderne tid. 
Mandag 8. mar 2021 kl 19:00
Journalist og forfatter Hege Duckert setter endelig kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før.
Tirsdag 9. mar 2021 kl 19:00
Den selvlærte biologen og etnografen Carl Alfred Bock ville opp og fram, klatret høyere enn ventet, og falt dypere enn fryktet i jakten på The Missing Link.
Onsdag 10. mar 2021 kl
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Torsdag 11. mar 2021 kl 19:00
Hvorfor skal kvinners mager helst være helt flate, mens andre kroppsdeler gjerne kan være store og svulmende?
Lørdag 13. mar 2021 kl 13:00
Brageteateret inviterer til en veldig viktig togreise til Lillehammer. 
Load More