Søk arrangement
Leonard Cohen – konsertforedrag med Slettahjell & Varkøy
 • Tid:
  onsdag 11. mar 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Fredrikstad Kirkeakademi
Pris:
 • 200,-
Eksternt
 • Tid:
  onsdag 11. mar 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Fredrikstad Kirkeakademi
Pris:
 • 200,-
Eksternt
Leonard Cohen – konsertforedrag med Slettahjell & Varkøy

“There is a crack in everything. That’s how the light gets in” 

Leonard Cohen – en ”uren” mystiker

Et konsert- og foredragsprogram med Solveig Slettahjell & Øivind Varkøy    

Låtskriveren og sangeren, poeten og romanforfatteren, gitaristen og maleren, mystikeren og vismannen Leonard Cohen døde 7. november 2016, 82 år gammel. En strøm av minneord og kommentarer fulgte i norske medier de påfølgende dagene. Som så ofte før var det Cohens tekster som sto i fokus. Men Cohen var jo en syngende poet. I dette programmet – hvor Solveig Slettahjell synger Cohen og Øivind Varkøy snakker om ham og sangkunsten hans – er det nettopp helheten i kunsten hans som står i sentrum, møtet mellom tekst og musikk; det som kjennetegner kvaliteten på Cohens sanger.

Cohen kretser rundt tilværelsens eksistensielle dimensjoner; død, sårbarhet, ensomhet, kjærlighet og begjær – på et særpreget og utfordrende vis. Det finnes stadige referanser til religiøs tematikk, begreper og metaforer fra jødedom, kristendom og zenbuddhisme – hånd i hånd med menneskelige kjærlighetshistorier og seksuelle erfaringer. I Cohens univers gir det åndelige føde til det fysiske, og det fysiske nærer det åndelige. Det utfordrende og «urene» i dette mystiske universet er i pakt med Cohens motvilje mot fullkommenhet og flinkhet: «There is a crack in everything. That’s how the light gets in» – synger han. Sprekken eller bristen er ikke noe negativt, det er der lyset kan komme inn. I det perfekte og vellykkede slipper intet lys inn.

Rammen for kvelden er Leonard Cohen; en humoristisk pessimist, en troende tviler, en flyktende elsker; en «uren» mystiker.

Solveig Slettahjell er en av våre fremste og mest anerkjente sangere. Hun har gjennom årene befattet seg med et bredt utvalg sjangere, først og fremst jazz og jazzrelatert musikk, men også mye musikk fra singer/songwriter- tradisjonen. I tillegg er det nære forholdet til norske salmer og amerikanske spirituals klart tilstede i uttrykket hennes. Om det er originalkomposisjoner, popklassikere, viser, gamle spirituals eller julesanger er Slettahjells stemme en krystallklar og personlig avsender. Ved siden av sin utøvende virksomhet underviser hun også ved Norges musikkhøgskole. Noen utvalgte plateutgivelser: Live at Victoria (2018), Poetisk tale (2016), Trails of souls (2015), Arven (2013), Slow Motion Orhestra: Trapan Seasons (2009), Natt i Betlehem (2008), og Domestic Songs (2007).

Øivind Varkøy er professor i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole, og professor II i musikk ved OsloMet. Han har publisert en rekke bøker og artikler innenfor sitt fagfelt; musikkpedagogisk filosofi og musikkfilosofi. Han er også komponist, og har bl.a. skrevet sanger til Morten Harket (Poetenes evangelium, 1993), Kåre Conradi og Synnøve Rognlien (Med rett til å være helt alvorlig, 2007), og Solveig Slettahjell (Poetisk tale, 2016).

Slettahjell tolker Cohen

Andre kommende arrangementer

Lørdag 29. feb 2020 kl 23:00
I kveld debuterer KlubbKollektivet med sitt aller første event! Dette blir en spektakulær aften med DJing og VJing.
Søndag 1. mar 2020 kl 12:00
I dette heldagsforedraget tar Terje Tvedt oss gjennom verdenshistorien, fra sivilisasjonens fremvekst til dagens kappløp mellom Kina og USA, og den truende klimakatastrofen.
Mandag 2. mar 2020 kl 19:00
De fleste av oss tar demokratiet for gitt, men hva er egentlig et demokrati?
Tirsdag 3. mar 2020 kl 19:00
Den knyttet østens og vestens riker sammen. Silkeveien har båret herskere som Alexander den store, Djengis Khan og Timur Lenks. Nå blåser stormaktene liv i den eldgamle, sagnomsuste handelsruten igjen.
Onsdag 4. mar 2020 kl 08:00
Hva vet vi om barnefamiliers boligpreferanser?
Onsdag 4. mar 2020 kl 19:00
Møt Anja Cecilie Solvik fra Kristiansund, leder av «Bunadsgeriljaen». 
Load More