Søk arrangement
Krigen mot bakteriene – antibiotika og koronakrise
 • Tid:
  søndag 21. mar 2021
 • Klokken:
  14:00- 15:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
Pris nettstrømming:
 • 85,-
 • Tid:
  søndag 21. mar 2021
 • Klokken:
  14:00- 15:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
Krigen mot bakteriene – antibiotika og koronakrise

Antibiotikaresistens er en snikende epidemi som truer med å ødelegge det globale helsevesenet innenfra.

Hvis antibiotika slutter å virke, kan det moderne medisinske systemet langt på vei kollapse: Risikoen ved alle operasjoner vil øke radikalt, sykdommer vi trodde vi hadde bekjempet vil igjen bli dødelige – ja selv kolera og pest kan komme tilbake som store epidemier. Likevel snakker vi nesten aldri om trusselen som omgir oss – og det globale overforbruket av antibiotika fortsetter, både i medisinen og i jordbruket.

Forfatter og journalist Erik Martiniussen kartlegger en av de største utfordringene verden står ovenfor i dag. Det er også en direkte sammenheng mellom bruken av antibiotika og koronakrisen vi står ovenfor.

Erik Martiniussen snakker med helsearbeidere i Tromsø, Georgia, Polen og USA om hvordan antibiotikabruk kan reduseres drastisk. Han besøker bønder og jordbrukseksperter i Storbritannia, Belgia og Vestfold for å lære mer om dyrehold uten antibiotika.

Han jakter etter nye bakteriedrepere på tubestasjoner i London eller i elvemudderet langs Themsen. Og han utforsker de glemte kurene – og den nye kunnskapen om bakterienes vesen – som gjør det mulig å se for seg et helsevesen langt mindre avhengig av antibiotika. Kanskje kan krigen mot bakteriene først vinnes hvis vi slutter å se på dette som en krig?

Du møter Erik Martinussen i samtale med Roy Conradi Andersen, leder av Litteraturhuset Fredrikstad.

Erik Martiniussen (1975) er norsk featurejournalist og forfatter med utdanning i blant annet dokumentarregi og dramaturgi fra fra Høgskolen i Volda og Norsk filmskole. Martiniussen har spesialisert seg på fortellende journalistikk og har levert stoff stoff til aviser som DN Lørdag, Morgenbladet, Klassekampen og Dagsavisen. Martiniussen er opptatt av økologi, klima og miljøspørsmål og har dekket flere av FNs klimatoppmøter. Han har tidligere jobbet for Miljøstiftelsen Bellona.

Martiniussen debuterte med boken Drivhuseffekten – klimapolitikken som forsvant, der han avslørte hvordan norske klimakvotekjøp hadde hindret en grønnere omstilling i Norge. Anmelder Espen Stueland omtalte boken som «Noe så sjeldent som en pageturner om klima.» I etterkant av utgivelsen ba Høyres Nikolai Astrup regjeringen om å gjøre en gjennomgang av statens klimakvotekjøp.

Martiniussen har en mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo

Andre kommende arrangementer

Søndag 7. mar 2021 kl 14:00
Bli med på en reise gjennom menneskeheten historie, fra neandertalerne – folket som forsvant til starten på Homo Sapiens i Afrika og helt opp til moderne tid. 
Mandag 8. mar 2021 kl 19:00
Journalist og forfatter Hege Duckert setter endelig kvinnene i sentrum og beskriver norsk kvinnehistorie slik den aldri har vært fortalt før.
Tirsdag 9. mar 2021 kl 19:00
Den selvlærte biologen og etnografen Carl Alfred Bock ville opp og fram, klatret høyere enn ventet, og falt dypere enn fryktet i jakten på The Missing Link.
Onsdag 10. mar 2021 kl
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Torsdag 11. mar 2021 kl 19:00
Hvorfor skal kvinners mager helst være helt flate, mens andre kroppsdeler gjerne kan være store og svulmende?
Lørdag 13. mar 2021 kl 13:00
Brageteateret inviterer til en veldig viktig togreise til Lillehammer. 
Load More