Søk arrangement
Folkemøte: På tide å renvaske Fredrikstads Snorre?
 • Tid:
  onsdag 23. okt 2019
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Sal
  Egalia/Joker
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
 • Tid:
  onsdag 23. okt 2019
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Sal
  Egalia/Joker
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Gratis inngang
Folkemøte: På tide å renvaske Fredrikstads Snorre?

Lokalhistoriker Carl Plünneke (1850-1947) blir kalt Fredrikstads Snorre. Men etter 2. verdenskrig ble han stemplet som nazi-sympatisør og fratatt gatenavnet. Er tiden inne for endelig å renvaske mannen byen har så mye å takke for?

Denne kvelden kommer ordfører Jon-Ivar Nygård og flere ledende politikere og lokalhistorikere for å diskutere Carl Plünnekes skjebne. I tillegg vil Plünnekes oldebarn, Espen Pluennecke, for første gang i offentligheten fortelle familiens egen historie.

Uten Carl Plünneke ville innbyggerne i Fredrikstad ha hatt en betydelig fattigere byhistorie – og visst langt mindre om vår egen fortid. I flere tiår, fra slutten av 1800-tallet, gravde han frem utallige opplysninger og skrev ned kunnskap som var i ferd med å bli glemt. Hans store produksjon har vært en gullgruve og ofte en primærkilde for lokalhistorikere etter ham.

Før 2. verdenskrig ble Fredrikstads første lokalhistoriker hyllet med æresmedlemsskap i Fredrikstad Historielag, men krigen skulle sette dype spor i byen og på Plünnekes ettermæle. Hans tyske hærkomst – og at han hadde god tone med tyskerne i byen – ble en rød klut for mange.

Carl Plünneke ble fratatt æresmedlemskapet i historielaget – og kommunen fjernet navnet hans på gaten som var oppkalt etter ham, i dag Dr. Gibelhausens gate. Plünneke døde i 1947 og fikk aldri oppleve å få sitt navn renvasket – til tross for at han aldri hadde vært medlem i NS eller i noen annen organisasjon som sympatiserte med Nazi-Tyskland.

Spørsmålet mange stiller seg er: Ble han stemplet bare fordi sønnesønnen Per var en aktiv nazist i Fredrikstad?

Fredrikstad Historielag har senere innrømmet å ha gjort feil og gitt Carl Plünnecke tilbake æresmedlemsskapet post mortem. Men Fredrikstad kommune har helt frem til i dag holdt fast på at Plünnecke ikke fortjener et gatenavn i byen.

Denne kvelden tar Svein Skahjem oss tilbake til begynnelsen av 1900-tallet for å fortelle om hvem Carl Plünneke var – og hva han har betydd for byen og lokalhistorien. Espen Pluennecke kommer for å dele familiens historie – og for å fortelle hvordan hans far, Per Plünnecke, kastet skygge over oldefaren Carl Plünneke.

I tillegg kommer Jon-Ivar Nygård (Ap), Camilla Eidsvoll (SV) og Trond Svandal (Venstre) for å drøfte hva Fredrikstad kommune bør gjøre eller ikke gjøre med Carl Plünnekes ettermæle. Svandal krever at Plünnekes ettermæle renvaskes en gang for alle.

Les mer om Carl Plünneke her.

Fakta om Carl Plünneke:

 • Født Heinrich Conrad Carl Plünneke 9. oktober 1850 i landsbyen Gross Lafferde i Tyskland.
 • Flyttet til Christiania i 1871 for å jobbe som barberer. Bosatte seg fast i Fredrikstad to år senere.
 • Gift med Hanne Mathilde Johannessen. Sammen fikk de 16 barn. Seks døde før voksen alder.
 • Hans store lidenskap var lokalhistorie. Plünneke skrev cirka 500 artikler, 16 bøker/hefter, samt andre trykksaker. Han samlet inn meget viktige opplysninger om byen i en tid få andre brydde seg om dette. I hele 67 år virket han som lokal- historiker.
 • Stiftet Fredrikstad Historielag i 1928. Er i dag æres- medlem igjen, etter å ha blitt fratatt dette i 1945.
 • Plünneke fikk gaten der han hadde sin barbersalong oppkalt etter seg. Men etter krigen endret man navnet, fordi man mente Plünneke kunne forbindes med det tyske. Han var aldri nazist, men uttrykte sympatier for sitt fedreland.
 • Han døde i 1947.
  Kilde: Fredrikke nr. 2 2011

Se hele vårt program her.

Andre kommende arrangementer

Tirsdag 14. apr 2020 kl 20:00
 Historiker Trond Svandal tar oss med tilbake i tid, til 1918 - da spanskesyken kom til Fredrikstad.
Fredag 17. apr 2020 kl 16:00
Vinsmaking, foredrag med Liora Levi og masterclass med Emil Reinton.
Lørdag 18. apr 2020 kl 13:00
Skranglebein utfordrer barna med spørsmål og rimleker basert på høytlesingen av kjente barnefortellinger. Passer fra fire år.
Mandag 20. apr 2020 kl 20:00
Fører egentlig fokus på autisme gjennom TV-seriefigurer, aviser, og sosiale medier til økt forståelse eller blir stereotypier kun forsterket av slik eksponering?
Tirsdag 21. apr 2020 kl 18:30
Ambisiøse foreldre og trenere gjør at «talentutvelgelsen» skjer i stadig yngre alder i mange klubber. Men er det klokt? Hva kan gå galt? Hva sier forskningen om dette? spør den svenske idrettsprofessoren Christer Malm.
Load More