Klondyke i Fredrikstad: Teglverkenes storhetstid

UTSOLGT. De ga jobb til tusenvis av arbeidere langs Glomma. Da teglverkene kom, ble det klondyke-stemning i Fredrikstad – med den største arbeidsinnvandringene distriktet noensinne har sett.

Det er duket for historisk søndag på Litteraturhuset Fredrikstad – og denne dagen tar historiker Svein Skahjem for seg et av de aller viktigste industrieventyrene i Fredrikstad-distriktet: Teglverkene.

De første store teglverkene så dagens lys etter 1860, og sammen med sagbruksindustrien ga det arbeid til langt flere enn det var å oppdrive i distriktet. dermed startet en meget stor arbeidsinnvandring fra Sverige. Det preget både byen, dialekten og ikke minst menneskene i Fredrikstad.

I dag finnes det vel knapt en familie som opprinnelse i Fredrikstad som ikke har svenske aner.

De siste teglverkene ble lagt ned på 1950- og 1960-tallet, mens Narnte teglverk hold koken helt fram til 1978. Fortsatt ´lever det arbeidere som opplevde de siste årene på verkene.

Svein Skahjem som har arbeidet med teglverks historie  fra 1973, tar for seg mange viktige spørsmål knyttet til industrien. Hva kom det av at vi  fikk så mange teglverk her ved Glommas munning? Hvem ble teglverksarbeidere? Hvor kom de fra? Hvordan var arbeidsforholdene? Hvordan levde de?

Nå jobber han med en ny bok om teglverksindustrien i Fredrikstad.

Narnte teglverk på Østsiden holdt koken helt til slutten av 1970-årene.

Fortsatt finnes det noen spor langs Glommas bredder etter virksomhetene,  men historien var i ferd med  å gå i glemmeboka. Heldigvis har teglverksarbeiderne fått et flott monument like ved Sorgenfridammen. Da blir vi minnet om det arbeidet disse tusenvis av sliterne sto for.

NB: Få også med deg del 2 i Klondyke-serien: Sagbrukenes historie, søndag 5. november. Les mer her.

Du møter:

Svein Skahjem

Svein Skahjem er historiker og forfatter og har blant annet utgitt en rekke bøker og publikasjoner. Han er mangeårig medlem og leder av Fredrikstad Historielag.

Klondyke i Fredrikstad: Teglverkenes storhetstid

Lokalhistorie

Tid: søndag 24. september 2023

Klokken: 13.00 - 14.10

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev