Klondyke i Fredrikstad: Da vi ble Plankebyen

De ga byen kallenavnet som fortsatt sitter klistret. Da sagbrukene kom, ble det klondyke-stemning i Fredrikstad – med den største arbeidsinnvandringene distriktet noensinne har sett: Fredrikstad ble Plankebyen.

Det er duket for historisk lørdag på Litteraturhuset Fredrikstad – og denne dagen tar historiker Svein Skahjem for seg et av de aller viktigste industrieventyrene i Fredrikstad-distriktet: Sagbrukene.

Under krigen 1940-45 var det stor aktivitet ved Valle-bruket på Rolvsøy. Det ble produser lemmer og treelementer for tyske brakker og anlegg

En av de av de viktigste datoene i Fredrikstads historie er 1. januar 1860. Da opphevet staten de såkalte sagbruksprivilegiene. Dermed kunne alle som ville etablere sagbruk og høvlerier gjøre det. Og gjett om man ville: Nedover hele Glomma, spesielt mellom Sarpsborg og Fredrikstad, poppet det ene sagbruket etter det andre opp. På noen tiår var det etablert et titalls sagbruk i Fredrikstad-distriktet — som ga arbeid til tusenvis av mennesker.

Det bidro til stor arbeidsinnvandring, spesielt fra Sverige. En rekke lokalsamfunn vokste frem langs elva. Og i byen regjerte plankeadelen.

Fredrikstad ble forandret for alltid: Vi ble Plankebyen.

Denne kvelden tar historiker Svein Skahjem oss til denne høyst fascinerende delen av distriktets historie for å se på hva som skjedde, hvilke ringvirkninger industrien ga for samfunnet – og hvilke spor som er igjen etter sagbrukene.

NB: Få også med deg del 1 i Klondyke-serien: Teglverkenes historie, søndag 24. september. Les mer her.

Du møter:

Svein Skahjem

Svein Skahjem er historiker og forfatter og har blant annet utgitt en rekke bøker og publikasjoner. Han er mangeårig medlem og leder av Fredrikstad Historielag.

Klondyke i Fredrikstad: Da vi ble Plankebyen

Lokalhistorie

Tid: søndag 19. november 2023

Klokken: 13.00 - 14.10

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev