De ga byen kallenavnet som fortsatt sitter klistret. Da sagbrukene kom, ble det klondyke-stemning i Fredrikstad – med den største arbeidsinnvandringene distriktet noensinne har sett: Fredrikstad ble Plankebyen.
Det er duket for historisk søndag på Litteraturhuset Fredrikstad – og denne dagen tar historiker Svein Skahjem for seg et av de aller viktigste industrieventyrene i Fredrikstad-distriktet: Sagbrukene.
Under krigen 1940-45 var det stor aktivitet ved Valle-bruket på Rolvsøy. Det ble produser lemmer og treelementer for tyske brakker og anlegg
En av de av de viktigste datoene i Fredrikstads historie er 1. januar 1860. Da opphevet staten de såkalte sagbruksprivilegiene. Dermed kunne alle som ville etablere sagbruk og høvlerier gjøre det. Og gjett om man ville: Nedover hele Glomma, spesielt mellom Sarpsborg og Fredrikstad, poppet det ene sagbruket etter det andre opp. På noen tiår var det etablert et titalls sagbruk i Fredrikstad-distriktet — som ga arbeid til tusenvis av mennesker.
Det bidro til stor arbeidsinnvandring, spesielt fra Sverige. En rekke lokalsamfunn vokste frem langs elva. Og i byen regjerte plankeadelen.
Fredrikstad ble forandret for alltid: Vi ble Plankebyen.
Denne søndagene tar historiker Svein Skahjem oss til denne høyst fascinerende delen av distriktets historie for å se på hva som skjedde, hvilke ringvirkninger industrien ga for samfunnet – og hvilke spor som er igjen etter sagbrukene.
Du møter:
Svein Skahjem er historiker og forfatter og har blant annet utgitt en rekke bøker og publikasjoner. Han er mangeårig medlem og leder av Fredrikstad Historielag.