Klok søndag: Fredrikstads ukjente kolonihistorie

Mennesker og næringsliv i Fredrikstad og Østfold deltok i kolonihandel og dermed utbytting flere steder i verden. Nå kan du bli kjent med denne skjulte siden av vår egen, nære historie.

Danmark-Norge fikk på 1600- og 1700-tallet kolonier og handelsstasjoner i India, Nikobarene, Vest-Afrika og i Karibia. En rekke mennesker fra dagens Østfold deltok i denne handelen.

Roar Løken er aktuell med boka Slaveri, kolonihandel og rasisme – virkningene for Norge. Boka følger opp De dansk-norske tropekoloniene – sukker, krydder, slaver og misjon (2020). Slaveri og slavehandel var vanlig i Afrika lenge før europeerne kom. Vi får høre at portugiserne i den første perioden solgte slaver til afrikanerne og at den afrikanske slavehandelen var en forutsetning for den transatlantiske slavehandelen. Den arabiske slavehandelen i Afrika varte mye lenger enn den transatlantiske og omfanget var enda litt større, men dette nevnes knapt nok i verker om arabisk historie.

Hvem styrte handelskompaniene og tok de viktige avgjørelsene om slavehandelen og slaveriet? I hvilken grad var nordmenn involvert? Var Norge en kolonimakt og en slavenasjon – eller var landet selv en koloni? Boka gir en grundig gjennomgang av de konsekvensene kolonihandelen og slaveriet fikk for Norge, norsk næringsliv og nordmennene.

Løken tar opp mange flere problemstillinger: Livegenskap kontra slaveri, slaveturisme og moral, tilbakeføring av kulturskatter som ble hentet fra koloniene og «teorien om vestlig selvpisking». Hadde noen «rett» til å bruke slaver? Bør Danmark og Norge be om unnskyldning og betale erstatning til etterkommerne av ofrene for slaveriet? Behandlet Danmark-Norge slavene dårligere enn andre slavenasjoner?

Du møter:

Roar Løken er født og oppvokst på Rjukan. I 1976 tok han hovedfag i historie ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere utgitt Tungtvannsaksjonene i kortversjonThe race for the atom bomb – was it decided in Telemark?Antisabotasjen 1943–45 og Milorgs D16 – militær motstand, sabotasje og antisabotasje i Øvre Telemark, Kongsberg og Numedal 1940–1945. Siden 1976 har han arbeidet som lektor ved flere videregående skoler, men det meste av tiden ved Dalane videregående skole i Egersund.

Klok søndag: Fredrikstads ukjente kolonihistorie

Klok søndag

Tid: søndag 17. mars 2024

Klokken: 13.00 - 14.10

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev