Søk arrangement
Snoen og Færøvik | Den nye, kalde krigen
 • Tid:
  tirsdag 1. feb 2022
 • Klokken:
  19.00- 20.00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- (pluss bill.avg. kr 10,-)
 • Tid:
  tirsdag 1. feb 2022
 • Klokken:
  19.00- 20.00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- (pluss bill.avg. kr 10,-)
Snoen og Færøvik | Den nye, kalde krigen

Kina er i ferd med å bli en supermakt, først og fremst økonomisk, men også militært. Landet utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Er dette begynnelsen på en ny kald krig?

Selv om Kinas makt vokser, er det på ingen måte gitt at landet etter hvert kan måle seg med USA. Mens USA har allierte verden rundt, har Kina svært få. Også på hjemmebane står Kina foran store utfordringer. Arbeidsstyrken krymper, samtidig som antallet eldre eksploderer. En enorm gjeldsoppbygging, spesielt i eiendomssektoren, gjør økonomien sårbar.

Xi-regimet har slukket håpet om at økonomisk fremgang skulle lede Kina i liberal retning. Et sterkere og mer selvhevdende Kina fører i stedet til økende konflikter med Vesten, ikke minst i handelspolitikken. Regimets stadig mer autoritære fremferd og menneskerettighetsbrudd, særlig mot uigurene og i Hongkong, har bidratt til en forverring av forholdet. Kinas naboer, særlig i Sør-Kina-havet, opplever et Kina som tar seg til rette, og trusselen mot Taiwan øker. Vi ser konturene av en ny kald krig.

I sin bok Den nye kalde krigen – USA mot KINA setter Jan Arild Snoen stormaktskonflikten inn i en historisk og geopolitisk sammenheng.

Vi møter Jan Arild Snoen i samtale med Torbjørn Færøvik.

Jan Arild Snoen (f. 1964) er samfunnsdebattant, forfatter og spaltist i blant annet Aftenposten og Minerva. Han har i en årrekke vært en markant analytiker av amerikansk politikk og samfunnsforhold, og utga i 2020 boken Trump-sjokket. Nå utfordres USAs posisjon av Kina, men Snoen argumenterer for at USA vil forbli verdens ledende makt i overskuelig fremtid. (Foto: Edvard Thorup)

Torbjørn Færøvik (f. 1948) er cand. philol. med kinesisk historie som hovedfelt. Han har nær tretti års praksis som journalist, blant annet fra NRK, hvor han var utenriksmedarbeider fra 1991 til 1999. I 2009 utga han kritikerroste Midtens rike – En vandring i Kinas historie. Hans siste utgivelse er reiseboken Orientekspressen – en vårreise (2016).

Andre kommende arrangementer

Mandag 31. jan 2022 kl 18:00
Forskergruppen AreaS presenterer tre kapitler i sin nye bok «Living Alliances, Leaving Alliances; Interdisciplinary Perspectives».
Tirsdag 1. feb 2022 kl 16:00
Kom og lær om hvordan man lager en tegneserie.
Onsdag 2. feb 2022 kl 18:00
Vi møter mennesker som  på hver sin måte viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten.
Søndag 6. feb 2022 kl 12.00
En vakker spansk-norsk forestilling for hele familien.
Tirsdag 8. feb 2022 kl 19:00
Lokalhistoriker Svein Skahjem forteller om husmannsplassene I Fredrikstad- og Rolvsøymarka. Sporene er i ferd med å forsvinne, og med dem en viktig del av vår lokale historie.
Onsdag 9. feb 2022 kl 19:00
Aslak Nores nye krimbok Havets katedral er en storslått roman, som har mottatt strålende kritikker. Vi møter ham i samtale med Jan Ove Ekeberg.
Load More