KI: Verdens redning – eller vår undergang?

UTSOLGT: Nå kommer den, den mange mener er den største omveltningen menneskeheten har stått overfor. Hva vil KI – kunstig intelligens – bety for oss mennesker og for arbeidslivet? Og kan den føre til at menneskeheten går under?

Denne kvelden samler vi fire av Skandinavias fremste eksperter på KI – kunstig intelligens: Inga Strümke, Morten Goodwin, Klas Pettersen og Olle Häggström.

NB: Det er dessverre ingen billetter igjen til det fysiske arrangementet, men nå kan du kjøpe billett og følge dette arrangementet direkte på nett. Klikk her.

Fra venstre: Inga Strümke, Morten Goodwin og Klas Pettersen.

Bakteppet er dramatisk: Mange mener den rasende utviklingen med selvlærende datamaskiner vil skape en samfunnsendring som er langt mer kraftfull enn den industrielle revolusjonen var.

I mai rykket flere KI-industriledere ut og advarte mot at utviklingen setter menneskeheten i fare.

De fleste er sikre på at KI vil føre til store omveltninger i arbeidslivet og i måten vi mennesker samhandler, jobber og skaffer oss informasjon på.

Optimistene tror KI kan hjelpe menneskeheten til nye og bedre løsninger på det meste.

Men mange advarer altså kraftig mot det som skjer. Professor Olle Häggström har nylig sammen med 1382 teknologitopper skrevet under på et opprop der de advarer mot utviklingen. De vil at KI-satsingen settes på pause.

Häggström frykter at robotene kan komme til å ta over makten på planeten:

– Den største risikoen er at vi skaper en kunstig intelligens som tilintetgjør oss, sier han.

Den norske forskeren Inga Strümke opplever stor suksess med sin nye bok, Maskiner som tenker.

– Kunstig intelligens har for alvor har forlatt laben og rast inn i folks liv. Det er så viktig at vi får en bred samfunnsdebatt om utviklingen, og at folk får muligheten til å påvirke den, sier Strümke til VG.

Disse kommer:

Inga Strümpke

Inga Strümke er førsteamanuensis og forsker innen kunstig intelligens ved Norwegian Open AI Lab på NTNU. Hun er et kjent ansikt i norsk media, og har deltatt i kjente programmer som NRK Lindmo og NRK KlasseQuizen. Hun er mangeårig paneldeltaker i radioprogrammet Abels Tårn, og har en fast teknologispalte i Morgenbladet. Strümpke er aktuell med boken Maskiner som tenker.

Morten Goodwin

Morten Goodwin er en informatiker, professor ved Universitetet i Agder, og nestleder ved Centre for Artificial Intelligence Research. Goodwin vokste opp på Nøtterøy og studerte til mastergrad i IKT ved Universitetet i Agder i 2005, og til doktorgrad i datalogi ved Universitetet i Aalborg i 2011. Han regnes som en av de fremste på kunstig intelligens i Norge. Goodwin er aktuell med boken AI – myten om maskinene.

Olle Häggström

Olle Häggström er professor i matematisk statistikk ved Chalmers tekniska högskola i Göteborg og styremedlem i Kungliga Svenska Vetenskapsakademien (KVA) og i Kungliga Svenska Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Han forsker på statistikkteori og statistisk mekanikk. De siste årene har han jobbet mye med anvendt statistikk, filosofi, klimavitenskap, kunstig intelligens og sosiale konsekvenser av fremtidige teknologier. Häggström har gitt ut boken Tänkande maskiner.

Klas Pettersen fra Fredrikstad er administerende direktør i NORA – Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium, et samarbeid mellom åtte norske universiteter, tre høgskoler og fire forskningsinstitutter innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk. Han tok sin master på NTNU i kvantemekanikk og relativitetsteori. Han har doktorgrad i teoretisk nevrovitenskap og har lenge jobbet som hjerneforsker.

Gaute Tomas Einevoll er professor i fysikk ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås. Hans forskningsområde er beregningsorientert nevrovitenskap, dvs. matematisk modellering av hjernen og nervesystemet. Gaute er også kjent for sin populære podkastserie Vett og vitenskap. Det er Einevoll som leder samtalene denne kvelden.

KI: Verdens redning – eller vår undergang?

Teknologi

Tid: mandag 09. oktober 2023

Klokken: 19.00 - 20.45

Pris: 100 ,-

Det er dessverre ingen billetter igjen til det fysiske arrangementet, men nå kan du kjøpe billett og følge dette arrangementet direkte på nett eller i opptak senere.

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

KJØP NETTBILLETT HER

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev