Søk arrangement
Kampen om livet
 • Tid:
  mandag 27. sep 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Høgskolen i Østfold
Gratis inngang
FORSKNINGSDAGENE 2021
 • Tid:
  mandag 27. sep 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Høgskolen i Østfold
Gratis inngang
FORSKNINGSDAGENE 2021
Kampen om livet

Det handler om å overleve, både for mennesket og for mikroben. Begge kjemper en hard kamp.

Hver time, hele døgnet og hele livet angripes mennesker av mikrober og må forsvare seg for livet. Livet er ikke noe mer fredfylt for mikrobene, som i tillegg til å måtte forsvare seg mot menneskets immunforsvar kjemper seg imellom om retten til å leve. (En mikrobe er en samlebetegnelse for bakterier, virus, sopp, protozoer og noen alger.)

Siden våren 2019 er koronaviruset blitt et kjent begrep for oss alle. Blant de smittede har noen blitt kritisk syke og havner i respirator, mens andre kun får milde forkjølelsessymptomer. Hva kan være forklaringen bak så ulike skjebner?

Det er godt kjent at mennesker har et immunforsvar, men visste du at bakteriene også har et «immunforsvar»? Hva med virus, som normalt sett ikke regnes som levende organismer engang. Har de en måte å håndtere angrep eller endringer i sitt miljø på?

Vi møter Beathe Kiland Granerud, som har god kjennskap til medisinsk mikrobiologi, høypatogene bakterier og virus, antibiotikaresistens og immunologi, for å nevne noe.

Foredraget er en del av de nasjonale Forskningsdagene der tema i år er fred og konflikt.

Beathe-K-Granerud

Beathe Kiland Granerud er bioingeniør og høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold og vil i dette foredraget gi deg svaret på noen av spørsmålene over. Hun har jobbet som bioingeniør og med forskning og utvikling ved flere sykehus i Norge. Nå jobber hun med en doktorgrad for å få mer kunnskap om innlagte COVID-19-pasienter og utviklingen av de ulike virusvariantene.

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Tirsdag 12. okt 2021 kl 19.00
Velkommen til en temakveld der vi ser nærmere på hvordan det er å være en ung pårørende for mennesker med psykiske utfordringer.
Load More