Justismord: Fra Lille Helvete til Baneheia og Birgitte Tengs
Dommen mot Per Liland for øksedrapene i Lille Helvete er blitt kalt justismordet som for alltid forandret juss-Norge. Nå står Norge trolig midt oppe i to nye, grove justisfeil: Drapet på Birgitte Tengs og drapene i Baneheia.
Hva er likhetene og ulikhetene mellom drapsgåten i Fredrikstad, Baneheia og Birgitte Tengs-saken? Hvilke feil gjorde politiet i etterforskningene som gjorde at to mennesker ble uskyldig dømt? Hva kan vi, politiet og samfunnet lære av disse to sakene?
Denne kvelden belyser vi tre av de mest omtalte, og kanskje verste, justisfeilene i norgeshistorien. Bjørn Olav Jahr er journalisten og forfatteren som 20 år etter «oppklaringen» satte Kripos’ Cold Case-gruppe på sporet av en helt annen mistenkt i Tengs-saken. Han har også kastet nytt lys over Baneheia-saken, der to små jenter ble brutalt drept i 2000. Jahr kommer til oss og forteller hvordan han har jobbet med de to sakene.
Vibeke Ekroth var med på å privatetterforske øksedrapssaken fra 1969 sammen med ektemannen Sten Ekroth – og belyste saken og funn som langt på vei gjorde at Per Liland senere ble frikjent. Denne kvelden får vi høre unike lydopptak som aldri tidligere er avspilt i offentligheten.
Vi får også møte et helt sentralt øyenvitne, en av de svært få gjenlevende fra øksedrapssaken. Dette vitnet er et av flere som følte seg sikre på de observerte en av de to drepte lenge etter at politiet mente han var hugget til døde med øks.
Denne kvelden får vi også besøk av andre gjester som gir oss unike innblikk i justismordene og ikke minst øksedrapene i Glemmengata.
Arrangementet varer i noe over to timer. Det er lagt inn pause midtveis. Baren er åpen hele kvelden.
Arrangementet ledes av Roy Conradi Andersen, daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad.
Dette er sakene:
Fredrikstad, julaften 1969: To menn blir funnet øksedrept i Glemmengata 73 i Fredrikstad, i det som på folkemunne ble kalt Lille Helvete. Straks retter politiet mistanken mot Per Liland. Problemet for etterforskerne er bare at Liland har delvis alibi i det tidspunktet rettsmedisinerne mener at de to ble drept.
Så blir dødstidspunktet endret. Og Per Liland dømt. Men noe stemte ikke: Flere hadde nemlig både sett og hørt de drepte – etter at de ifølge etterforskerne var brutalt tatt livet av.
Karmøy, 6. mai 1995: 17 år gamle Birgitte Tengs blir funnet på et jorde, voldtatt og drept. To år senere blir en fetter av offeret tiltalt for drapet, og deretter dømt til 14 års fengsel av Karmøy herredsrett. Han ble deretter frikjent for drapet av Gulating lagmannsrett i 1998, men retten opprettholdt erstatningsdommen fra herredsretten.
I 2016 blir etterforskningen gjenopptatt. 17. oktober 2022 blir en helt annen mann i 50-årene tiltalt for drapet. Han har også status som mistenkt for drapet på Tina Jørgensen.
19. mai 2000: Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand. To menn ble dømt. Jan Helge Andersen tilsto, men Viggo Kristiansen nektet enhver befatning med saken. Han har fått saken gjenopptatt, og fredag 21. oktober 2022 gikk riksadvokaten inn for at Kristiansen skulle frifinnes – fordi det ikke finnes bevis for at han skal ha begått drapene.
Spesialenheten for politisaker har nå iverksatt etterforskning for mulige tjenestefeil fra politiet i forbindelse med gjenopptakelsen av Baneheia-saken. 19. juli 2022 ble det også offentliggjort at Jan Helge Andersen er siktet for drapet han tidligere ble frikjent for å ha begått
Disse kommer:
Bjørn Olav Jahr er forfatter, prisvinnende journalist og forlagsredaktør. Jahr er utdannet samfunnsøkonom fra Universitetet i Oslo, og har arbeidet som journalist i bl.a. Kapital, Dagbladet og Memo. I 2003 vant han SKUP-prisen, norsk presses pris for fremragende undersøkende journalistikk, for opprullingen av Finance Credit-saken. Høsten 2015 utga han den kritikerroste boka Hvem drepte Birgitte Tengs?. Noen måneder senere gjenopptok Kripos’ Cold Case-avdeling etterforskningen av den 20 år gamle uløste drapssaken. I 2017 ga han ut boken Drapene i Baneheia. To historier. Én sannhet.
Vibeke Ekroth ble fra sommeren 1970 involvert i Lilandsaken. Sammen med sin ektemann Sten Ekroth arbeidet hun for å få frifunnet Per Kristian Liland. Ekteparet Ekroth, som hadde tatt opp deler av hovedforhandlingen på lydbånd og intervjuet et stort antall vitner, utarbeidet i 1971 en svært omfattende dokumentsamling. Der presenterte de et annet skadetidspunkt/hendelsesforløp – og en annen gjerningsmann – enn det dommer og jury hadde konkludert med. Boken var grunnlaget for Lilands begjæring om gjenåpning av saken – og senere frifinnelsen.
Cato Schøitz er advokaten som jobbet fram gjenopptakelsesaken på 1990-tallet som førte til at Per Liland ble frikjent – og at Gjenopptakelsekommisjonen ble opprettet. Han har vært engasjert i flere justisfeil.
Denne kvelden får vi høre fra et av de svært få gjenlevende, sentrale vitnene fra drapssaken i 1969. Denne personen har hele tiden hevdet at hen så John «Svalbard» lenge etter at politiet hevdet at mannen ble drept. Vitnet vil også fortelle om sine møter med etterforskerne og hvordan de forsøkte å få vedkommende til å endre forklaring. Personen ønsker å være anonym frem til arrangementet.
Justismord: Fra Lille Helvete til Baneheia og Birgitte Tengs