Andreas lever et fredelig liv som akademiker og filosof, og har nettopp fullført filmskole og vil lage film. En vinternatt tar livet brått en helt annen retning. Noen dager senere blir han fengslet, dømt for drap. Hva skjedde? Hvorfor skjedde det?
I sin nye bok Fengslet skriver Andreas Ribe-Nyhus om sitt møte med den harde og fremmede virkeligheten i fengselet og hans lange reise gjennom selvrettferdighet, bitterhet, erkjennelse, anger og forsoning. Vi møter ham i samtale med Håkon Haugsbø. Til samtalen kommer også kona til Andreas, presten Ingrid Ribe-Nyhus.
Gjennom hans erfaringer får vi leve oss inn i hvordan det oppleves å bli låst inne på en celle og bli overlatt til seg selv og sin egen smerte. I boken blir vi kjent med fengsel fra en fanges perspektiv, og får innblikk i en institusjon som verken fremstår human eller omsorgsfull, men menneskefiendtlig og destruktiv.
Dette er også en dypt personlig fortelling om ondskap, relasjoner og håp. Hvordan kan et menneske leve med seg selv etter å ha tatt et liv? Finnes det noen vei tilbake til seg selv, og til samfunnet? Dette er spørsmål den fengslede Andreas strever med, før det kommer et avgjørende vendepunkt som skal vise seg å åpne nye dører.
Fengslet er Andreas sin personlige historie om hans mange år i ulike fengsler og hans indre oppgjør med seg selv. Det er også en allmenn fortelling om straffens betingelser og virkninger. Det er en beretning om hvordan onde handlinger kan forme og ødelegge oss, og hvordan forsoning og kjærlighet kan sette fri.