Ved hjelp av et sverd, en sjakkbrikke laget av hvalrosstann og et vinbeger fra 900-tallet forteller religionshistoriker Øystein Morten om hvordan den fredløse vikingen Eirik Raude oppdager Grønland og grunnlegger et samfunn basert på eksport av elfenben og «horn fra enhjørninger».
Mangelen på tømmer og råvarer til å produsere jern og brygge øl, fører til at sønnen Leiv Eiriksson utforsker et land de har skimtet enda lenger mot vest. Der møter de et folk de kaller skrælinger.
Øystein diskuterer hvorvidt sagafortellingene handler om virkelige steder og personer eller om de «bare» er skjønnlitteratur. Dette illustreres med filmer, kart og bilder fra forfatterens egne reiser med båt, bil, fly og inn i virtuelle verdener. Han viser også hvordan han gransker noen få linjer skrevet med blekk på et kalveskinn for 800 år siden.
Historien om vikingene er fremdeles aktuell. Øystein forteller om en kulturkrig som fortsatt raser rundt vikingene som oppdaget Amerika. Er det egentlig full åpenhet rundt forskningen og funnene som blir gjort? Avslutningsvis finner Øystein fram Christian Kroghs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika». Han presenterer to ulike tolkninger av verket. Går den an å si at den ene tolkningen er mer historisk «sann» enn den andre?