Mannen som oppdaget Grønland: Jakten på Eirik Raude

Ved hjelp av et sverd, en sjakkbrikke laget av hvalrosstann og et vinbeger fra 900-tallet forteller religionshistoriker Øystein Morten om hvordan den fredløse vikingen Eirik Raude oppdager Grønland og grunnlegger et samfunn basert på eksport av elfenben og «horn fra enhjørninger».

Mangelen på tømmer og råvarer til å produsere jern og brygge øl, fører til at sønnen Leiv Eiriksson utforsker et land de har skimtet enda lenger mot vest. Der møter de et folk de kaller skrælinger.

Øystein diskuterer hvorvidt sagafortellingene handler om virkelige steder og personer eller om de «bare» er skjønnlitteratur. Dette illustreres med filmer, kart og bilder fra forfatterens egne reiser med båt, bil, fly og inn i virtuelle verdener. Han viser også hvordan han gransker noen få linjer skrevet med blekk på et kalveskinn for 800 år siden.

Historien om vikingene er fremdeles aktuell. Øystein forteller om en kulturkrig som fortsatt raser rundt vikingene som oppdaget Amerika. Er det egentlig full åpenhet rundt forskningen og funnene som blir gjort? Avslutningsvis finner Øystein fram Christian Kroghs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika». Han presenterer to ulike tolkninger av verket. Går den an å si at den ene tolkningen er mer historisk «sann» enn den andre?

Øystein Morten (f. 1973) er religionshistoriker og forfatter. Han går utradisjonelt til verks i sin historieforskning. I jakten på vikingkonger fikk han (til slutt) tillatelse til å foreta vitenskapelige undersøkelser av de påståtte levningene etter både Olav den hellige og Sigurd Jorsalfare. Høsten 2022 ga han ut boka Eirik Raude. Heller ikke her nøyde han seg med de skriftlige kildene. Han fulgte i fotsporene til den berømte vikingen, både Island og Grønland på kryss og tvers. Øystein Morten har utgitt en lang rekke kritikerroste bøker. Og han har turnert for Den kulturelle skolesekken med Jakten på Sigurd Jorsalfare og Jakten på Olav den hellige. (Foto: Helge Skodvin)

Mannen som oppdaget Grønland: Jakten på Eirik Raude

Historisk foredrag

Tid: onsdag 06. september 2023

Klokken: 19.00 - 20.00

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev