Søk arrangement
I pandemiens tid: Hvordan preger håp og frykt oss mennesker?
 • Tid:
  onsdag 23. sep 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Høgskolen i Østfold
Gratis inngang
Eksternt
 • Tid:
  onsdag 23. sep 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Høgskolen i Østfold
Gratis inngang
Eksternt
I pandemiens tid: Hvordan preger håp og frykt oss mennesker?

Mennesket er generelt sett et optimistisk og varmesøkende vesen. Vi er mer emosjonelle enn kalde, kalkulerende og rasjonelle. Våre drømmer om fremtiden er fylt av fantasifull fryd for det nye. Frykt og fare holder vi på avstand. Men de er der likevel, i bakgrunnen.

DU KAN HENTE UT FRIBILLETTER TIL DETTE ARRANGEMENTET

I dette foredraget reflekterer førsteamanuensis Søren Wenstøb over de innsikter forskningen gir om mennesker som emosjonelle vesener, med fokus på håp og frykt.

Forskningen antyder at vår oppmerksomhet styres i retning av det som er positivt og handler om her og nå. Støter vi på problemer, er vi i overkant opptatt av de som er umiddelbare, og vi vektlegger mulige oppsider og muligheter mer enn potensielle nedsider og trusler. Og vi regner det som langt mer sannsynlig at uflaks vil ramme andre enn oss selv. Fremtidens farer har vi vanskelig for å ta inn over oss. Tørre tall og fakta fra forskning gjør stort sett lite inntrykk.

Vi har for eksempel brydd oss alt for lite alt for lenge om klimaendringene. Vi tenker på klimaendringene som noe som er usikkert og ligger inne i en fjern fremtid, og at det er andre som rammes, ikke oss, ikke våre.

Her og nå er det pandemien vi fokuserer på, selv om det riktignok er andre som rammes, ikke oss, ikke våre. Ikke før flomvannet en dag skyller inn i våre egne stuer, tar frykten grep om oss. Det er lett å se problemene når de invaderer våre liv, men ikke de som tårner seg opp i en fjern fremtid. Og vi har blandet tro og håp om at teknologien skal redde oss, hvis det en gang skulle bli nødvendig.

Dette kan se ut som et noe dystert og pessimistisk bilde av mennesket. Men frykt ikke – alt håp er ikke ute. Disse samme emosjonene – håp og frykt – bidrar også til å gi våre liv mening, til mestring, og til å gjøre våre liv verdt å leve!

Søren Wenstøp er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold. Wenstøps forskningsinteresser er innenfor psykologi, filosof, etikk og biologi. Hans undervisningsområder er innenfor etikk og samfunnsansvar, organisasjonsteori, moral psykologi og etikk innen for digital økonomi.

 

Andre kommende arrangementer

Torsdag 4. feb 2021 kl 19:00
Oversetterne Jon Rognlien og Astrid Nordang tar for seg italiensk kultur og litteratur med Signe Prøis.
Torsdag 11. feb 2021 kl 19:00
Møt de kritikerroste forfatterene Helga Flatland og Geir Gulliksen i samtale med Anne Fjellro.
Søndag 14. feb 2021 kl 14:00
Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har i løpet av de fem siste årene doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Onsdag 17. feb 2021 kl 18:00
Janne Katrin Gundersen mistet sin far i selvmord som 25-åring.16 år senere, dør også hennes bror som følge at han tok sitt eget liv.
Onsdag 17. feb 2021 kl 20:00
Janne Katrin Gundersen mistet sin far i selvmord som 25-åring.16 år senere, dør også hennes bror som følge at han tok sitt eget liv.
Torsdag 18. feb 2021 kl 19:00
Hvilke strategier har vi som samfunn for reintegrering – og for å hindre at unge menneskers engasjement sklir over i ekstremisme?
Load More