Hvorfor legger ikke kvinner egg? 81 andre måter å få barn på

Hva er vitsen med å være svanger, og hvorfor kan vi ikke bare legge et egg? Bli med på en reise i et av menneskehetens store og fantastiske mysterier: Graviditeten.

Denne kvelden gir biolog Anna Blix oss evolusjonær trøst gjennom svangerskapets plager – og en forklaring på hvordan vi endte opp her, som den smarteste arten med den den slitsomme, men likevel ikke så dumme måten å reprodusere på.

Anna Blix er aktuell med boken «40 uker». Nå kommer hun til Litteraturhuset Fredrikstad.

Det tar 40 uker å bygge en menneskebaby, og underveis ligner forholdet mellom fosteret og den gravide på forholdet mellom en parasitt og en vert. Den ene bare tar og tar, mens den andre nesten dør i prosessen.

Bakterien E. coli har delt seg i to på 20 minutter. En grå kjempekenguru er bare gravid i 5 uker før den føder en bønnestor baby som kryper opp i pungen dens. Og de fuglene som har lengst rugetid av alle, vandrealbatrossene, er ferdige med å ruge allerede etter 10 uker. Hvorfor bærer vi mennesker babyene inni kroppen så lenge, og er det en grunn til at vi spyr og er kvalme? Finnes det noen bedre måter å reprodusere seg på? Er det noen som gjør det på en rarere måte enn oss?

Gjennom en 40 uker lang graviditet møter vi for hver uke som går noen dyr som er ferdige med å reprodusere. Flekkhyenen føder allerede etter 16 uker, men hun må føde gjennom en lang penisformet klitoris, som sprekker opp underveis. Har de det lettere? Surinampadden har ikke livmor, men har i stedet evolvert fram en oppsvulmet rygghud som eggene synker inn i. Da kan hun bære med seg avkommet sitt, ikke forlate eggene i vannet.

Du møter:

anna blix

Anna Blix (f. 1985) er biolog, forfatter og politisk rådgiver for Rødt på Stortinget.
Blix har blant annet skrevet fast om forskning for Morgenbladet (2012-2014), og sittet i forskningspanelet i Abels tårn i P2 (2010-2013). Hun har vært redaktør i RadiOrakel, og skriver fast om forskning, vitenskap og miljøpolitikk i Klassekampen (2014-d.d). I 2018 ga hun ut En hyllest til sauen. Fortellinga om det lille dyret som bygde landet. Blix er opptatt av å forstå sammenhenger i naturen, enten det er hvilken påvirkning sauen har på beiteplanter og hvorfor konflikten mellom sau og ulv er så betent, eller hvorfor bare mennesker og ingen andre dyr spyr når de er gravide.

Les mer:

Hvorfor legger ikke kvinner egg? 81 andre måter å få barn på

O-fagstimen

Tid: tirsdag 19. september 2023

Klokken: 19.00 - 20.10

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev