Hvorfor Internasjonal Palestinadag?
 • Tid:
  torsdag 28. nov 2019
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Sal
  Egalia/Joker
 • Arrangør:
  • Palestinakomiteen i Fredrikstad
Pris:
 • Gratis
Gratis inngang
Eksternt

I 1977 vedtok FNs generalforsamling å markere 29. november som en internasjonal solidaritetsdag for det palestinske folk. SVs Petter Eide forteller hvorfor dagen er så viktig å markere.

Denne datoen er nemlig dagen Generalforsamlingen i 1947 foreslo delingen av det historiske Palestina-området i to stater, en jødisk og en arabisk stat.

Avvisningen av FNs delingsplan utløste den første krigen i Israel-Palestina-konflikten, kjent som 1948-krigen. Den ble muliggjort på grunn av maktvakuumet som oppstod ved avviklingen av det britiske styret i det historiske Palestina-området, dvs. området som idag utgjør både Israel og de palestinske områdene som Israel har okkupert siden 1967 (Gazastripen, Vestbredden og Øst-Jerusalem).

1948-krigen førte til ødeleggelsen av det palestinske samfunnet og begynnelsen på det palestinske flyktningproblemet. Krigen førte også til opprettelsen av staten Israel på 77 prosent av det historiske Palestina-området, i stedet for 55 prosent som var det FNs delingsplan hadde foreslått.

Det palestinske folket har ennå ikke fått en egen selvstendig stat. I dag lever de fleste palestinere enten under israelsk okkupasjon, eller som flyktninger fordi Israel nekter dem retten til å returnere til sine hjem.

Petter Eide sitter på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti der han er utenrikspolitisk talsmann for partiet Han var generalsekretær i Amnesty Norge fra 2000 til 2007, generalsekretær i Care International Norge i 2007 og generalsekretær i Norsk Folkehjelp fra 2008 til 2011. I 2012 og 2013 ledet han Kirkens Nødhjelps arbeid i Pakistan.