Hvite menn som pusher 80

De har vært en del av norsk offentlighet i en mannsalder. Nå nekter Nils Ole Oftebro, Ole Torp og Kalle Fürst å bli gamle og bortgjemte som seniorer.

Dette er bakgrunnen for at de tre profilene i 2023 startet opp podkastserien «Hvite menn som pusher 80«. Denne kvelden kommer gubbene til Fredrikstad for å snakke om samfunnstemaer som de er opptatt av.

Som de selv skriver i omtalen av podkastserien:

«En podkast om å begynne å bli gammel, om å ha vært ung, om å ha barn og barnebarn og bonusbarn og om å leve i et samfunn i hurtig forandring og der mange eldre føler seg fremmedgjort, tilsidesatt og diskriminert. Men tonen i programmet – podkasten! – skal være morsom og (selv)ironisk, med skjevt blikk på verden og oss selv

Ole Torp sier det slik i et intervju med fagbladet Journalisten:

– NRK, vår gamle bedrift, prioriterer ungdommen overalt. Vi syntes det kunne være greit at den millionen som er over 67 år også får en røst (…).

Han fortsetter:

– Vi tror jo at vi har et perspektiv i kraft av at vi, og nå er jeg faktisk helt alvorlig; har levd lenge, erfart mye, kan mye, har synspunkter og perspektiver på livet og samfunnet som ellers forsvinner litt i den offentlige debatten (…) Det er veldig vanlig å tenke at om du bikker en viss alder, da har du ikke noe å komme med (…) Sånn som det er i øyeblikket er de fleste av oss tvunget til å gå av når vi blir 70, men vi har både hjernekapasitet til overs, og førlighet. Det er litt meningsløst.

Bli med på en kveld med mye moro og livserfaring, litt alvor og samtale om viktige temaer.

Du møter:

Nils Ole Oftebro. Foto: John Andresen www.johnandresen.no

Nils Ole Oftebro (født 1944) er en av Norges mest kjente og kjære skuespillere. Han debuterte  som Soldaten i en dramatisering av «Askeladden» på Det Norske Teatret i 1967. I 1971 startet han på Nationalteatret. Siden har han hatt en rekke kjente roller på scenen og på film. Fra slutten av 1990-årene var han programleder for TV-programmer som Fangene på fortetRobinson og Mandagsklubben. Nils Ole Oftebro er fra Sarpsborg.

Ole Torp er mangeårig journalist, først i Bergens Arbeiderblad, deretter i Dagbladet og fra 1991 i NRK. Der arbeidet han i Dagsrevyen og i andre nyhets- og aktualitetsprogrammer. Han var NRKs USA-korrespondent i Washington, D.C. fra 1998 til 2002 og Asia-korrespondent i Beijing i perioden 2007–2010. I tillegg til dette var han programleder for debattprogrammet Aktuelt fra 2010 til 2015 og for intervjuprogrammet Torp fra 2016. I desember 2021 gikk Torp av med pensjon, etter å ha arbeidet for NRK i 30 år.

Kalle Fürst (født 1944) var programsjef i NRKs barne- og ungdomsavdeling fra 1994 til 2007. Fürst har vært involvert i produksjoner for tre generasjoner barn gjennom blant annet MathisFlimraMidt i smørøyetPelle Parafins Bøljeband og Brødrene Dal. Fürst var initiativtaker og grunnlegger av barnekanalen NRK Super i 2007. Han ble tildelt fagprisen under Gullruten 2006 og Kongens fortjenstmedalje i gull i 2008.

Hvite menn som pusher 80

Samfunn

Tid: mandag 29. januar 2024

Klokken: 19.00 - 20.15

Pris: 175 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev