Hva skjer dersom USA trekker seg tilbake over havet og blir seg selv nok? Hvilke følger vil det få for Norge, Europa og verden? Bokaktuelle Jan Arild Snoen gir deg svar.
Mandag 15. januar 2024 – to dager før dette arrangementet – blåses presidentvalgkampen i USA igang for alvor med primærvalg i Iowa. Donald Trump er storfavoritt til å vinne her – og seile opp som storfavoritt til å bli republikaneres presidentkandidat i november 2024. De siste målingene viser at han har gode sjanser til å vinne det hele.
Så hva skjer da?
Ukraina-krigen har minnet oss om at friheten og stabiliteten i Europa ikke kan tas for gitt. Vi er fremdeles avhengig av amerikansk militærmakt. Nå er forfatter og Minerva-journalist Jan Arild Snoen klar med ny bok – Europa uten USA – antiamerikanismen og dens følger
Snoen tar for seg fremveksten av antiamerikanisme i ulike grupper – fra europeisk konservatisme i koloni- tiden, via sosialisme, antiimperialisme og 68’ere til nasjonalkonservative og islamister i dag. Antiamerikanske holdninger i Europa vokser seg igjen sterkere fordi Donald Trump bekrefter våre verste forestillinger.
Men forholdet til USA trues minst like mye av at Trump og mange av hans landsmenn ikke lenger er villige til å forsvare det de mener er et bortskjemt og utakknemlig kontinent. Trump har vært tydelig på at USA ikke lenger skal være hele verdens vaktbikkje, og at supermakten først og fremst bør være opptatt av seg selv. Flere tror at han gå så langt som å trekke USA ut av NATO.
Er Norge og Europa forberedt på at USA trekker seg tilbake – i sitt eget skall?
Du møter:
Jan Arild Snoen (f. 1964) er forfatter og spaltist i blant annet Aftenposten og Minerva. Han er en mye brukt kommentator av amerikansk politikk i norske medier. Snoen utga i 2020 boken Trump-sjokket og i 2021 Den nye kalde krigen: USA mot Kina.
Vår nye verden
Dette arrangementet inngår i vår nye serie Vår nye verden. Programserien har som mål å gi mer innsikt, bevissthet, forståelse og innsikt i de store utfordringene vi står overfor, nasjonalt og globalt. Serien er støttet av Bergesenstiftelsen.