Søk arrangement
Hun som leker Gud
 • Tid:
  torsdag 11. nov 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
Dette bildet er av Victoria Kielland
 • Tid:
  torsdag 11. nov 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
Hun som leker Gud

Det fins farlige kvinner. Det fins kvinner som dreper. Og så fins det kvinner som skriver om dem. En av dem er Victoria Kielland.

Massemordersken Belle Gunness leker Gud. Hun driver kjærligheten til endepunktet. Helt til livets slutt, driver hun den. På slutten av 1800-tallet emigrerte hun til USA. Der ble hun en av landets verste seriemordere, med nærmere 40 liv på samvittigheten. Dette skjedde i virkeligheten. Men når Victoria Kielland gjør litteratur av det i romanen Mine menn, kaller hun det en litterær fantasi.

I romanens univers er det Victoria Kielland som leker Gud. Hun går innenfor og bakenfor og leter etter mennesket bak voldshandlingene. Hva var det som drev Belle til å drepe disse mennene? Fortellingen handler om vold og drap, men den handler like mye om syk lengsel og intens kjærlighet. Den handler om å gå til verdens ende, om innenfor og utenfor, om skuffelser og avgrunner, om å ikke miste seg selv, om hvem som får leve og om hvem som må dø: De som elsker med hele seg vil aldri overleve kjærligheten.

Vi har sett frem til denne romanen. Victoria har en helt særegen måte å skrive på, som har gjort seg bemerket blant lesere og anmeldere.

Victoria Kielland (1985) er født og oppvokst i Fredrikstad. Etter debuten i 2013, kortprosasamlingen I lyngen, ble Victoria nominert til Tarjei Vesaas-debutantpris. I 2016 ga hun ut sin første roman Dammyr. Den ble nominert til Ungdommens Kritikerpris. Forfatterforeningens litterære råd ga henne hovedstipendet av Bokhandelens forfatterstipend for Dammyr. Mine menn er Kiellands tredje bok og andre roman. (Forfatterportrett: Julia Marie Naglestad)

Vi møter Victoria i samtale med Selma Lønning Aarø.

Selma Lønning Aarø (1972) er født og oppvokst i Stord, og bor i dag i Fredrikstad. Selma har gitt oss en flere fantastiske lesegleder etter debuten sin i 1995. Denne høsten er hun aktuell med enda en skjellsettende og viktig roman: Privatlivets fred. Denne gir oss et uhyggelig og elegant bilde på hva som står på spill, på liv og død, i skrivingen, og i forfatterarbeidet. Selma Lønning Aarø har i en årrekke vært spaltist i Dagbladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil.

Terningkast 6
Bokanmeldelse av Joakim Tjøstheim, Dagbladet
«Når Victoria Kielland skriver seg inn følelseslivet til en av verdens verste massemordere, gjør det sterkt inntrykk å lese. Først og fremst på den gode måten. … Men romanen er så mye mer! Kielland blander ut forelegget med fri diktning, slik at hennes særegne stil kommer sterkt til uttrykk. Så sterkt at du glemmer hva hovedpersonen i boka er i stand til. En slik tvetydighet kjennetegner også fortellingen, som er noe av det vakreste og grusomste jeg har lest. … både vakker lesning og gir følelsen av å erfare alt for første gang. … et forfriskende vågestykke. Kielland nøler ikke, men tar svalestup ned i en av historiens mørkeste avkroker.»

 

Ulla Svalheim, Vårt Land
«et fengende, særegent og fantastisk godt skrevet … et nyansert portrett hun tegner opp av denne kvinna som trosser det mulighetsrommet samfunnet gir henne og heller tar livet i egne hender.  …  ei usedvanlig god bok.»

 

Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet:
» … en av de beste yngre forfatterne vi har … hun skriver frem et ødelagt, men alltid lengtende menneske, en kvinne med et halsbrekkende indre stup.  … Og i Kiellands drivende prosa når det ustoppelige raset, Brynhilds avsindighet, også leserne. … Hun tar sin glupske hovedperson fullt og helt på alvor, ofte skriver hun henne frem i setninger fulle av en smittende fandenivoldsk triumf. Stemmen i romanen er på den ene siden eneveldig og ensom, men tross Brynhilds livsudugelighet ligger det også bejaelse i Kiellands jagende språk. … Kielland gjør Brynhild til en tragisk heller enn kaldblodig figur. Ved å fortøye raseriet hennes i typiske kvinnelige erfaringer, gir Mine menn henne en form for oppreisning.  …  ligger det et virkelystent feministisk element i Kiellands begjærsfortelling. … I likhet med Vesaas er Kielland en forfatter som vinner på sin vilje til varme, så vel som til voldsomhet.»

 

«UKAS BOK i Klassekampens Bokmagasinet:
«Så mye for kjærlighetens illusjoner: Etter denne brutaliseringen forlater Brynhild Norge for USA, drevet av en ustabil miks av kjærlighetslengsel, gudsfascinasjon og kontrollbehov, hvor lidenskap og ødeleggelse virker som gjensidig utbyttbare størrelser. Mine menn er, blant annet, en bok om overgrep og den historiske  – dog ikke av den grunn avviklede – utsattheten en kvinne lever i når patriarkalske strukturer og religiøs moralisme danner tilværelsens fundament. «Dette er alt jeg er, dette er alt jeg har», tenker Brynhild flere ganger; hun er overlevert til seg selv og til andres makt, inntil hun begynner å ta grep om tilværelsen. Setningen går fra å være et uttrykk for avmakt til å bli noe mer skremmende, slik også boka gjør idet Brynhild blir til Bella Sørensen blir Belle Gunness … Kielland er klok nok til å fordele brutaliteten i små doser … Belle blir heller åsted for prosaens strømmende, voldsomme utforskning av spennet mellom lidenskap og ødeleggelse, et grunnmotiv som vokser ut av det første traumet. «Ikke driv kjærligheten for langt», lar Kielland tenåringen Aurora i Dammyr gjenta, men Belle Gunness driver den til endepunktet, bokstavelig talt til livets slutt. «Hun hadde lekt Gud», heter det mot slutten, og som gud har hun rådd over en torjonssonsk verden av «berre kjærleik og død».

 

Even Teistung, Bokmagasinet, Klassekampen
(…) «Hvem skriver sånn? Det er en skrift som minner om modernistiske forløpere, en prosa som nærmer seg poesi, og som treffer på noe nesten taktilt, i alle fall sanselig, liksom teksten kleber av på fingrene. Mer enn noe er det denne veldige sanseligheten, ja, den estetiske erfaringa, for å si det med litt pomp, som gjør Mine menn, og Kiellands forfatterskap i sin alminnelighet, til noe utenom det vanlige – og det i beste forstand.»

 

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More