Søk arrangement
Homo da – homo i da´ – med Arve Juritzen og Gerd Brantenberg
  • Tid:
    torsdag 22. aug 2019
  • Klokken:
    19:00- 20:30
  • Arrangør:
    • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
  • 100,-

Fra Henki Hauge Karlsens kamp, homoforbud og til dagens Pride. Hvordan har homokampen utviklet seg gjennom årene? Forfatter av boken Henki – å leve med AIDS-viruset, Arve Juritzen møter forfatter og aktivist Gerd Brantenberg i samtale med journalist Steffen Fjærvik.

Henki Hauge Karlsen er kjent for å være landets første åpne hivpositive. Henki fikk sparken fra jobben som bartender ved Papillon restaurant i Fredrikstad. I biografien forteller Arve Juritzen den sterke historien.

Gerd Brantenberg er en levende legende innen feministbevegelsen og kampen for homofiles rettigheter. Hun debuterte som forfatter i 1973 med «Opp alle jordens homofile». I 1977 kom «Egalias døtre», som er hennes mest leste bok, og som har gitt navnet til storsalen «Egalia» i Litteraturhuset Fredrikstad. Brantenberg var med på opprettelsen av Tverrlitterært Kvinneforum i 1978, har vært aktivist ved Kvinnehuset i København og Oslo (1972-93), vært med på opprettelsen av Krisesenteret i Oslo og Kvindehøjskolen i Danmark og stiftelsen av Lesbisk Bevegelse i København (1974) og Oslo (1975). Hun er med andre ord et tidsvitne som selv har stått på barrikadene for norsk kvinne- og homokamp.

Steffen Fjærvik er tidligere journalist og programskaper i NRK, nå frittstående konsulent og rådgiver. I dokumentarserien Tidsvitne på NRK1 fortalte Steffen historien om Henki Hauge Karlsen og HIV på åttitallet gjennom arkivklipp som vi også skal se i kveld. Episoden ligger fortsatt på NRK Nett-TV, og kan være en nyttig oppfrisker for publikum før kveldens samtale.

Klikk her for å se dokumentaren