Høiback og Diesen | Krig og militærmakt: Hva venter i Ukraina nå?

Igjen er vi tvunget til å forholde oss til våpenmakt. Hva avgjør hvem som kommer seirende ut av slagmarken i Ukraina? Hvordan vinner man et slag eller en krig? Møt to av Norges fremste eksperter på krigføring: Sverre Diesen og Harald Høiback.

Europa er på ny preget av en brutal og blodig krig. Denne kvelden tar vi for oss krigen som politisk verktøy, fra Napoleon, 2. verdenskrig og Stalingrad, til krigene som har preget vår nyere tid, ikke minst Ukraina-krigen. Sist helg opplevde Israel er brutalt angrep.

Vi skal ut på slagmarken, i Ukraina, opp i luften og inn i operasjonsrommene for å for å gjøre moderne militærmakt forståelig.  Hvordan planlegges og gjennomføres en krig? Hva avgjør om militære operasjoner lykkes eller ikke? Og hvordan møter en etablert militærmakt kamp fra militante grupper, som Hamas?

Vi ser på krigføringens dype sosiale røtter og dens mange dilemmaer og avveininger.

Krig er altså fortsatt et politisk verktøy, men mye har endret seg når det kommer til hvordan kriger og væpnede konflikter utspiller seg.

Terrororganisasjoner og opprørsgrupper fører krig mot stater og kulturer, samtidig som krigen i Ukraina er en gammeldags krig der en stat forsøker å erobre en annen. Dette har skapt en ny usikkerhet i Europa. Og i Norge.

Hvordan vil krig arte seg i tiden fremover? Hva slags aktører vil gå til krig, med hvilken hensikt, og med hvilke midler? Og hvordan skal et lite land som Norge klare å henge med i en stadig mer kostbar militær utvikling? Hvordan står det egentlig til med det norske forsvaret, og hva vil det kreve å kunne møte morgendagens trusler?

Harald Høiback er aktuell med boken "Krigføring" høsten 2023
Sverre Diesen er høsten 2023 aktuell med boke. "Krig, konflikt og militærmakt"

Disse kommer:

Harald Høiback er oberstløytnant med professorkompetanse og nestkommanderende ved Forsvarets museer. Han har mastergrad i historie, doktorgrad i filosofi og har i mange år undervist og formidlet militærhistorie. Høiback har tidligere vært jagerflykontrollør og har gitt ut en rekke sakprosabøker.

Sverre Diesen er firestjerners general (ret.). Fra 2005 til 2009 var han Norges forsvarssjef. Diesen har bred erfaring fra sentrale staber og institusjoner så vel som fra operative avdelinger, og er en en aktiv bidragsyter til norsk forsvars- og samfunnsdebatt. Sverre Diesen har siden 2012 fungert som sjefsforsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI)

Ylva Schwenke er debattansvarlig i Forsvarets forum, der hun har vært siden september 2022. Hun har en bachelor i sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen, og har tidligere jobbet som journalist i VG, NRK Troms, Nordlys og vært ansvarlig redaktør i Studvest. Med interesse for sikkerhets- og forsvarspolitikk ønsker 27-åringen å bidra til å fremme et åpent debattklima rundt sikkerhetspolitiske spørsmål. Schwenke leder samtalen denne kvelden.

Høiback og Diesen | Krig og militærmakt: Hva venter i Ukraina nå?

Samfunn

Tid: onsdag 18. oktober 2023

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: 150 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev