Helaften med Tore Renberg og Gjermund Larsen Trio

Opplev en helaften med bok og musikk! Denne kvelden kan du få med deg både bokprek med forfatternes sjangersjonglør, Tore Renberg, etterfulgt av en nydelig, stemningsfull og konsert med Gjermund Larsen Trio, Norges mest prisbelønte folkemusikere.

(Det er også mulig å kjøpe billett til enkeltarrangementene. Bokprek med Tore Renberg her. Og konsert med Gjermund Larsen Trio her.

Tore Renberg, forfatteren bak Jarle Klepp-bøkene er tilbake! Noen mener han aldri har vært bedre. Denne gangen bytter han enda en gang sjanger og tar oss med på en makaber og historisk eventyrreise.

Sachsen, 1681: Femten år gamle Anna Voigt tiltales for å ha drept sitt nyfødte barn. Blir hun kjent skyldig, vil straffen være døden. Tore Renbergs siste roman Lungeflyteprøven er basert på virkelige hendelser, aldri før fortalt. Den er et forsvar for en ung kvinne som var mistenkt for spedbarnsdrap

I fem og et halvt år leste og lette Renberg seg gjennom bunker av gamle rettsdokumenter, liktaler og et stort biografisk materiale fra siste halvdel av 1600-tallet i det gamle kurfyrstedømmet Sachsen. Og han skrev. Resultatet ble hans kanskje aller beste roman noensinne, om forbrytelse og straff, fornuft og følelser, overtro og opplysning, om gammelt og om nytt.

Lungefluteprøven folder ut den forbløffende fortellingen om Anna Voigt, om et samfunn som straffer sine døtre og sønner hardt, om tortur og henrettelser, om den medisinske lungeflyteprøven som ble starten på moderne rettsmedisin, om hevn, forfengelighet og ortodoksi, om gammel tid mot ny tid. Ut fra et unikt historisk materiale trer et mylder av skikkelser levende frem, skildret med stor innsikt og innlevelse.

Lungeflyteprøven var en omstridt metode man brukte før for å avklare om et spedbarn hadde dødd av naturlige årsaker eller ikke. Renberg har skrevet en fortelling som tar for seg usikkerhet, urett og spenning. Han forteller historien om et rettssystem og rettsmedisiner som er helt fremmede i det moderne samfunn.

Vi møter dette litterære fyrverkeriet, Tore Renberg, i samtale med Erling Flote.

Tore Renberg er en enestående forfatter i norsk litteratur. Han har et uvanlig stort spenn i sjangre og har utgitt en rekke bøker som er blitt folkelesning; fra de ikoniske romanene om Jarle Klepp, til Du er så lys og Tollak til Ingeborg, og ikke minst Teksas-serien om den småkriminelle Hillevågsgjengen fra Stavangers skyggeside. Renberg debuterte i 1995 med Sovende floke, som han mottok Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har mottatt Bokhandlerprisen to ganger, P2-lytternes romanpris, Nynorsk Litteraturpris og har entusiastiske lesere i 18 land.

Flere av bøkene hans har blitt filmatisert.

Erling Westgaard Flote jobber som lektor på Greaker videregående skole og underviser i norsk, historie og samfunnsfag. Denne våren debuterer han også selv som forfatter av ungdomsboken Utveg (Samlaget). Han er også et dedikert medlem av programkomitéen for litteraturfestivalen Ord i Grenseland og for Litteraturhuset Fredrikstads «Litterær festaften – for norsklærere og andre litteraturelskere».

Utdrag fra Lungeflyteprøven:

Lungene lå så fine på hver sin side av det hjelpeløse hjertet. Et bilde steg fram i Schreyer, det bildet han hadde fått for seg første gang han så noe slikt, for flere tiår siden: Det hele liknet en sommerfugl, en fremmedartet sommerfugl.

 

Gjermund Larsen Trio | Tøyen Sessions

Gjermund Larsen er uten tvil en av Norges mest kjente og kjære folkemusikere, som med sitt lekne og følelsesladede felespill har fanget et bredt publikum som strekker seg utover det tradisjonelle folkemusikkpublikumet. Nå får vi endelig høre trioen spille i Fredrikstad!

Trioen, som består av Gjermund Larsen (fele), Andreas Utnem (piano) og Sondre Meisfjord (kontrabass), har siden sin første utgivelse i 2008 høstet lovord, jubel og en rekke priser, herunder både Spellemannpris (2008), German phonographic critics award (2015) og TONOs komponistpris (2016).

Seks år etter forrige utgivelse kommer endelig Gjermund Larsen Trio med sin etterlengtede oppfølger, Tøyen Sessions. Albumet ble påtenkt allerede i 2019, men ble først innspilt i sin helhet i Tøyenkirka i januar 2023. Kirka har vært trioens øvingslokale siden oppstarten i 2005, så på denne utgivelsen er musikken definitivt på hjemmebane.

Tøyen Sessions tar deg med på en reise gjennom både dagen og året med sin begynnende Morgenslått, via April, Sankthansvals, til Kveldsvals, og er vakkert og utsøkt spilt av trioen som igjen viser sin unike evne til samspill, dynamikk og lekenhet.

Gjermund Larsens komposisjoner er varme og følelsesladede, og gir et innblikk i tiden Gjermund har vært gjennom de siste årene, som den oppstemte April som ble skrevet da lockdown i 2020 var ferdig og hans fire barn endelig kunne returnere til skole og barnehage.

På albumet finner du også Vintermarsj, et bestillingsverk til Vinterfestspill i Bergstaden, som er tiltenkt spilt hvert år under festivalen. Lytt og la deg bergta av Gjermund Larsen Trios særegne klang og komposisjoner når dette albumet endelig utgis i oktober 2023.

Gjermund Larsen: fele
Andreas Utnem: Piano
Sondre Meisfjord: kontrabass

All compositions by Gjermund Larsen

Recorded at Tøyenkirka, January 27-30, 2023.
Engineer: Peer Espen Ursfjord
Mastering: Peer Espen Ursfjord

Produced by Gjermund Larsen This album has been supported by MFOs Vederlagsfond, Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere.

Helaften med Tore Renberg og Gjermund Larsen Trio

Bok og musikk

Tid: torsdag 14. mars 2024

Klokken: 19.00 - 22.30

Pris: 390 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev