Det er uansett sikkert at Laurentius Urdahl lærte polfarerlegenden Roald Amundsen å gå på ski og at det var redaktøren i Fredriksstad Blad gjennom 40 år som etablerte byens skiforening.

Roald Amundsen vendte hyppig tilbake til vårt område, både som ungdom og berømt polfarer. De dype røttene han hadde i skipsfartsmiljøet her, gjennom familiens rederi, må ha vært med på å forme Roalds utferdstrang og tro på seg selv. I år er det 150 år siden Roald Amundsen ble født på Borge i Fredrikstad.

Om dette, skipperkolonien på Vesten og skipsfarten fra «den lille verdensbyen», forteller to av våre mest kunnskapsrike lokalhistorikere; Øyvind Arntsen og Lars Ole Klavestad. Forfatter Jan Ove Ekeberg, som har skrevet utstillingen: «Drøm store tanker – nå høye mål», på Roald Amundsens fødested, leder samtalen.

Foto: Laurentius Urdahl (venstre), Wilhelm Holst (stående i midten) og Roald Amundsen til høyre. Fotografiet er tatt av Daniel Georg Nyblin, sannsynligvis 21. desember 1893. Foto: Skimuseet i Holmenkollen

Du møter:

Lars Ole Klavestad er landskapsarkitekt, billedkunstner og forfatter og kommer fra Borge. Han har skrevet en rekke lokalhistoriske bøker fra vårt område, og er medforfatter av den 17 bind sterke serien: «Gårder og slekter i Borge og Torsnes», som også omfatter Roald Amundsens familie gjennom flere slektsledd. Etter 2018 har han bygd opp sitt eget:  «Galleri Klavestad» i Gamlebyen hvor han jevnlig stiller ut egne og andres kunstverk.

Øyvind Sten Arntsen er pensjonert norsk radiojournalist i NRK P2. Arntsen begynte i NRK i 1983. Han er programleder for det populære historisk-arkeologiske reportasjeprogrammet Museum, som ble sendt i P2 fra 2001 til 2020. Programet ble laget av NRK Østfold. Programmet har kommet i nær 700 episoder.

Jan Ove Ekeberg er født i Skedsmo og bor i Fredrikstad. Han har lang erfaring som journalist og var i en årrekke programleder for Økonominyhetene på TV2 Nyhetskanalen. Ekeberg debuterte som forfatter i 1996 med en biografi om Gro Harlem Brundtland, og har senere skrevet flere dokumentarbøker, barnebøker og romaner for voksne. han er i høst bokaktuell med  «Vikingtiden på 200 sider».

Gikk Roald Amundsen på ski i Fredrikstadmarka?

Historie

Tid: fredag 11. november 2022

Klokken: 19.00 - 20.10

Pris: 130 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

KJØP BILLETT

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev