Søk arrangement
Giganten som forsvant
 • Tid:
  onsdag 16. mar 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120 (+ bill. avg. 10,-)
 • Tid:
  onsdag 16. mar 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120 (+ bill. avg. 10,-)
Giganten som forsvant

I mange hundre år regjerte osmanerne store deler av Europa. Nå kan du bli kjent med en myteompsunnen og ofte glemt del av europeisk historie.

Det var riket som forandret alt: Da osmanerne red inn fra steppene i øst, falt restene av det gamle romerriket – og et helt nytt Europa steg frem – med en ny, ytre fiende. I 700 år , fram til fallet i 1922, var Det osmanske riket – forløperen til dagens Tyrkia – en enorm stormakt, som hærtok det øst-romerske riket, Midt-Østen, Nord-Afrika, Balkan og store deler av Øst-Europa, helt opp til Wien.

Opp gjennom historien har folk i Vest-Europa assosiert Det osmanske riket med blodtørstige sultaner, konkubiner og harem, barbari, muslimsk fanatisme og lokale herskere som utbyttet sine undersåtter. Denne karikaturen av Det osmanske har siden levd i beste velgående, helt opp til våre dager.

Men var det virkelig slik?

Nå er det for første gang skrevet en bok på norsk om Det osmanske riket og sultatene som styrte dette multietniske riket fra Konstantinopel (dagens Istanbul). Forfatteren følger utviklingen fra rikets grunnleggelse rundt år 1300 til rikets fall i 1922, da den siste sultanen ble styrtet. På sitt største, rundt 1600, omfattet Det osmanske riket blant annet Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

I tillegg til å gi innføring i rikets indre utvikling og utbredelse, tar forfatteren et oppgjør med negative stereotypier om osmanene. En kort introduksjon til Det osmanske riket viser at både riket og statsledelsen var langt mer sammensatt og mangfoldig enn det som har preget vestlige forestillinger.

Bli bedre kjent med en svært viktig, men ofte glemt, del av europeisk historie. Du møter forfatter Jan-Erik Smilden i samtale med daglig leder på Litteraturhuset Fredrikstad, Roy Conradi Andersen.

(Toppbilde: Maleri av sultanen Mehmed Erobreren når han hærtar Konstantinopel i 1453).

Det osmanske rikets utstrekning i 1683. Kart: By Chamboz at English Wikipedia, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89899000
Osmanske tropper under Balkan-krigen i 1912.

Disse møter du:

Jan-Erik Smilden (f. 1949) er journalist og historiker. Han har jobbet med Midtøsten i 45 år som utenriksreporter og kommentator i Dagbladet. Han har også undervist på Universitetet i Oslo.

Roy F. Conradi Andersen (født 1970) er daglig leder ved Litteraturhuset Fredrikstad. Han er tidligere utenriksjournalist, korrepondent og nyhetsredaktør. Andersen har blant annet dekket kriger og konflikter i Midt-Østen.

Andre kommende arrangementer

Mandag 31. jan 2022 kl 18:00
Forskergruppen AreaS presenterer tre kapitler i sin nye bok «Living Alliances, Leaving Alliances; Interdisciplinary Perspectives».
Tirsdag 1. feb 2022 kl 19.00
Kina er i ferd med å bli en supermakt og utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Er dette begynnelsen på en ny kald krig? Møt Jan Arild Snoen og Torbjørn Færøvik.
Tirsdag 1. feb 2022 kl 16:00
Kom og lær om hvordan man lager en tegneserie.
Onsdag 2. feb 2022 kl 18:00
Vi møter mennesker som  på hver sin måte viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten.
Søndag 6. feb 2022 kl 12.00
En vakker spansk-norsk forestilling for hele familien.
Tirsdag 8. feb 2022 kl 19:00
Lokalhistoriker Svein Skahjem forteller om husmannsplassene I Fredrikstad- og Rolvsøymarka. Sporene er i ferd med å forsvinne, og med dem en viktig del av vår lokale historie.
Load More