Mikhail Sjisjkin: Mitt oppgjør med Russland

NB: NY DATO: Han er en av Russlands mest anerkjente og prisvinnende forfattere, hans roman Venushår regnes som et av de sentrale verk i nyere russisk litteratur. Nå kommer Mikhail Sjisjkin til Litteraturhuset Fredrikstad.

Sjisjkin bor nå i Sveits og er en av de fremste kritikerne av dagens russiske styresmakter, som han har kalt «et kriminelt, korrupt regime der staten utgjør en pyramide av tyver, der valg er blitt en farse … et slikt land kan ikke være mitt Russland.»

Nå er han aktuell med den nye boken Fred eller krig (tittelen spiller selvfølgelig på Tolstoj) er en essaysamling om hva det betyr å være russer i dag, om oppvekst under kommunismen og utformingen av ‘sovjetmennesket’, om de dype historiske røttene til det russiske selvbilde, om følelsen av å se sitt fedreland bli stjålet og overtatt av kriminelle, og den dype skamfølelsen i møtet med de russiske overgrepene i Ukraina.

Boka åpner med de seks ordene «det gjør vondt å være russer», en setning som klinger gjennom hele teksten. Det er en dypt personlig tekst, men også preget av Sjisjkins enorme historiske, kulturelle og litterære kunnskaper, her flettes de lange linjene i historien sammen med sylskarpe, dagsaktuelle politiske analyser og filosofiske refleksjoner. Til den norske utgaven har Sjisjkin skrevet to nye kapitler om Putin og Ukraina-krigen.

Les mer om Mikhail Sjisjkin i Store norske leksikon.

Les intervju med Sjisjkin i Aftenposten.

Samtalen ledes av Ole Torp, mangeårig journalist og programleder i NRKs utenriksavdeling.

Mikhail Sjisjkin: Mitt oppgjør med Russland

Bokprek

Tid: onsdag 08. november 2023

Klokken: 18.30 - 19.40

Pris: 140 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev