Søk arrangement
Fra Jerusalem til Finnmark
 • Tid:
  torsdag 3. mar 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120 (+ bill.avg. 10,-)
 • Tid:
  torsdag 3. mar 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:15
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120 (+ bill.avg. 10,-)
Fra Jerusalem til Finnmark

Bli med på en unik reise til de vakreste kirkene og klostrene øst i Europa – fra Jerusalem til Finnmark.

Richard Bærug fikk ideen til å skrive en reisebok om de vakreste kirkene og klostrene øst i Europa. Men ulikt mange andre reisebøker ønsket Bærug å fortelle historien til menneskene som virket og levde i disse vakre byggene. Han overlot til fotografiene å formidle det guddommelige skjønne i arkitekturen.

I dette foredraget/kåseriet tar Bærug oss med på en helt spesiell reise gjennom hele det østlige Europa, fra Jerusalem i sør til Finnmark i nord. Bærug har besøkt Armenia, Georgia, Tyrkia, Kypros, munkerepublikken Athos, Hellas, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraina, Hviterussland (der kom han ikke lenger enn til flyplassen), Litauen, Latvia, Estland, Russland, Finland og til slutt Finnmark i Norge.

Foredraget er spekket med mange av de vakre bildene av bygningene i boken.

Østkirken står for tiden midt oppe i det kanskje største bruddet på tusen år. Den russisk-ortodokse kirken, der prestene i sovjettiden nesten ble utryddet og lederne stadig mer kontrollert av KGB, brøt i 2018 forbindelsen med moderkirken i Konstantinopel. Den russisk-ortodokse kirken og russiske myndigheter klarte ikke å forsone seg med at mange ortodokse ukrainere ikke lenger ønsket å være kontrollert av Russland og underkastet Moskva-patriarkatet, men søkte tilbake til Konstantinopel-patriarket, slik det hadde vært før Russland annekterte deler av dagens Ukraina på 1600-tallet.

Slik det kommer fram i boka, er striden og bruddet et lysende eksempel på dragkampen mellom troen på Gud og ambisjonene til politiske ledere.

Boka er også historien om Europas høyestliggende kirke på 3800 meter; om en gutt som ble gitt i gave til kirken; om munkerepublikken Athos med flere tusen munker, der ingen kvinne, ja iallfall nesten ingen kvinner, har satt sine ben på rundt tusen år. Boka inneholder et intervju med lederen av Østkirken, patriark Bartholomeos av Konstantinopel, det nærmeste du kommer Østkirkens svar på Vestkirkens pave. Det er historien om en kirkelig pressesekretær i Ukraina som ikke vil siteres, og om kvinnelig diakon i Estland, som egentlig ønsket å bli prest, men ikke fikk lov av presten, det vil si ektemannen. Og mye, mye mer.

Reisekartet viser beliggenheten til kirkene og klostrene som er omtalt i boka.
En munk på Athos med farens skalle

Om forfatteren:

Richard Bærug er forfatter, medieviter og hotelleier. Han er født i Norge, men bor i Rīga og Svaneti. Han har skrevet flere bøker om Svaneti, samt om europeiske, baltiske og russiske medier, deriblant Putins presse som kom ut i 2018.

Andre kommende arrangementer

Mandag 31. jan 2022 kl 18:00
Forskergruppen AreaS presenterer tre kapitler i sin nye bok «Living Alliances, Leaving Alliances; Interdisciplinary Perspectives».
Tirsdag 1. feb 2022 kl 19.00
Kina er i ferd med å bli en supermakt og utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Er dette begynnelsen på en ny kald krig? Møt Jan Arild Snoen og Torbjørn Færøvik.
Tirsdag 1. feb 2022 kl 16:00
Kom og lær om hvordan man lager en tegneserie.
Onsdag 2. feb 2022 kl 18:00
Vi møter mennesker som  på hver sin måte viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten.
Søndag 6. feb 2022 kl 12.00
En vakker spansk-norsk forestilling for hele familien.
Tirsdag 8. feb 2022 kl 19:00
Lokalhistoriker Svein Skahjem forteller om husmannsplassene I Fredrikstad- og Rolvsøymarka. Sporene er i ferd med å forsvinne, og med dem en viktig del av vår lokale historie.
Load More