Bli med på en unik reise til de vakreste kirkene og klostrene øst i Europa – fra Jerusalem til Finnmark.
Richard Bærug fikk ideen til å skrive en reisebok om de vakreste kirkene og klostrene øst i Europa. Men ulikt mange andre reisebøker ønsket Bærug å fortelle historien til menneskene som virket og levde i disse vakre byggene. Han overlot til fotografiene å formidle det guddommelige skjønne i arkitekturen.
I dette foredraget/kåseriet tar Bærug oss med på en helt spesiell reise gjennom hele det østlige Europa, fra Jerusalem i sør til Finnmark i nord. Bærug har besøkt Armenia, Georgia, Tyrkia, Kypros, munkerepublikken Athos, Hellas, Bulgaria, Romania, Moldova, Ukraina, Hviterussland (der kom han ikke lenger enn til flyplassen), Litauen, Latvia, Estland, Russland, Finland og til slutt Finnmark i Norge.
Foredraget er spekket med mange av de vakre bildene av bygningene i boken.
Østkirken står for tiden midt oppe i det kanskje største bruddet på tusen år. Den russisk-ortodokse kirken, der prestene i sovjettiden nesten ble utryddet og lederne stadig mer kontrollert av KGB, brøt i 2018 forbindelsen med moderkirken i Konstantinopel. Den russisk-ortodokse kirken og russiske myndigheter klarte ikke å forsone seg med at mange ortodokse ukrainere ikke lenger ønsket å være kontrollert av Russland og underkastet Moskva-patriarkatet, men søkte tilbake til Konstantinopel-patriarket, slik det hadde vært før Russland annekterte deler av dagens Ukraina på 1600-tallet.
Slik det kommer fram i boka, er striden og bruddet et lysende eksempel på dragkampen mellom troen på Gud og ambisjonene til politiske ledere.
Boka er også historien om Europas høyestliggende kirke på 3800 meter; om en gutt som ble gitt i gave til kirken; om munkerepublikken Athos med flere tusen munker, der ingen kvinne, ja iallfall nesten ingen kvinner, har satt sine ben på rundt tusen år. Boka inneholder et intervju med lederen av Østkirken, patriark Bartholomeos av Konstantinopel, det nærmeste du kommer Østkirkens svar på Vestkirkens pave. Det er historien om en kirkelig pressesekretær i Ukraina som ikke vil siteres, og om kvinnelig diakon i Estland, som egentlig ønsket å bli prest, men ikke fikk lov av presten, det vil si ektemannen. Og mye, mye mer.