Fortellingen om havørnene som er tilbake i Østfold etter 140 år

1882 ble den siste havørna i Østfold skutt ved reiret i Elingårdskogen ved Hankøsundet. Dermed forsvant den fra fylket. Denne kvelden får du fortellingen om hvordan den store rovfuglen kom tilbake 140 år senere og hva som gjøres for å bevare den.

I sommer ble en havørnunge ringmerket i Råde.

I følge ornitolog Rune Aae prøvde et havørnpar å hekke i Østfold i 2019, men som nybegynnere falt reiret og eggene ned.

Ornitologen er glad for at havørn nå endelig er tilbake, og at det ser ut til at det går bra.

Sammen med den pensjonerte biologen Jan Ingar Båtvik, vil Aae fortelle historien om havørnene som endelig er tilbake, og vise bilder av hvordan de jobber med å ringmerke dem.

Båtvik har selv pleiet og reddet flere hundre fugler. Han blir ofte ringt når noen kommer over skadde eller hjelpetrengende fugler. Også veterinærer kontakter Båtvik for råd og eventuelt pleie hos Båtvik. Han var blant annet med i programmet «Villdyrhjerte» på NRK i våres.

Båtvik og Aae har jobbet tett sammen over flere år med naturfagundervisningen ved Høgskolen i Østfold og ellers med på ringmerking av fugler i og utenfor fylket.

 

Rune Aae: Biolog ved Høgskolen i Østfold. Doktorgradsstipendiat (naturfagdidaktikk ved Universitetet i Sørøst-Norge) – han undersøker miljøengasjementet hos tiendeklassinger, der han underviser lærerstudenter i naturfag. Forsker også på satellittmerking av fiskeørn. Forfatter og fotograf. Lokalpolitiker, redaktør for fagtidsskriftet Natur i Østfold.

Jan Ingar Båtvik: Pensjonert biolog og førstelektor ved Høgskolen i Østfold. Nominert og vant Årets barnehageinspirator 2017 for sitt engasjement for naturen og undervisningen i faget for barnehagestudenter. Han ble også tildelt formidlingsprisen ved HiØ i 2015. Båtvik er en allsidig biolog som leder av Østfold Ringmerkegruppe (av fugl) siden oppstarten i 1993, og han har vært leder av Østfold Botaniske Forening i mer enn 25 år, og vært med i styret siden dannelsen av denne foreningen i 1989. Han har stor artikkelproduksjon og holder foredrag om naturfaglige emner og psykisk helse i mange sammenhenger.

 

Fortellingen om havørnene som er tilbake i Østfold etter 140 år

Forskningsdagene

Tid: torsdag 29. september 2022

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: gratis

Arrangør: Høgskolen i Østfold

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev