Situasjonen i Iran er uforutsigbar og uoversiktlig. Folk kjemper desperat for frihet. Det iranske regimet lar seg ikke påvirke og bruker dødsstraff for å knuse alt opprør. Hvordan kan vi forstå Iran bedre?
Vi har invitert Hulda Kjeang Mørk til oss for å gi oss en bedre oversikt. I sin nye bok En kort introduksjon til Irans moderne historie gir hun en levende innføring i Irans historie fra slutten av 1800-tallet og fram til i dag. Hun formidler et komplekst, men likevel lett tilgjengelig bilde av Irans moderne historie, der ulike moderniseringsprosesser, folkelige protestbevegelser og landets konfliktfylte forhold til stormaktene har preget samfunnsutviklingen.
I hennes foredrag får vi en presentasjon av de utløsende hendelsene som førte til revolusjonen i 1979 og Den islamske republikkens opprettelse. Revolusjonen fikk vidtrekkende konsekvenser, ikke bare for Iran, men for hele den muslimske verden. Hun vil også snakke om grunnlovsrevolusjonen på begynnelsen av 1900-tallet, funnet av olje, Pahlavi-monarkiets framvekst og krisen som oppsto ved nasjonaliseringen av Irans oljeindustri.
Hver for seg gir disse begivenhetene viktig, historisk bakgrunnskunnskap for å forstå dagsaktuelle hendelser i Iran, ikke minst de såkalte «kvinne, liv, frihet»- protestene, som brøt ut i 2022. Protestene er uttrykk for sterk misnøye med det iranske regimet, som på tross av folkelige protester og utenlandsk press har vist seg svært overlevelsesdyktig.