Søk arrangement
Folkemøte: Skjermslaver
 • Tid:
  tirsdag 10. mar 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
&nsbp;
 • Tid:
  tirsdag 10. mar 2020
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
&nsbp;
Folkemøte: Skjermslaver

Hva skjer med barna våre når de bruker stadig mer tid med mobiltelefonen og foran skjermen? Er det på tide å sette foten ned? Vi tar den vanskelige debatten i dette folkemøtet.

Stadig flere blir bekymret for vårt – og spesielt barns – voksende tidsbruk på smarttelefonen. Nå begynner også forskningen å vise at barn mister verdifull sosial læring når så mye av oppveksten blir brukt til å stirre på en skjerm.

I tillegg viser den siste Pisa-målingen at norske 15-åringer scorer dårligere på lesetester, sammenliknet med tre år siden. Det er også gjort funn som ser koblinger mellom skjermbruk og hjerneutvikling hos barn. Thea Grav Rosenberg og flere i Medietilsynet har også funnet ut at barn utnyttes kommersielt på utspekulert måte i sosiale medier, spesielt SnapChat og TikTok. Se video her.

I dette folkemøtet spør Litteraturhuset Fredrikstad om vi gjennom så mye skjermbruk utsetter barn og ungdom for et digitalt eksperiment vi ikke aner konsekvensen av? Er det på tide at vi voksne må sette foten ned og begrense skjermbruken til de små?

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup ber foreldrene holde barn under 13 år unna smarttelefoner. Han kommer til oss.

Den populære NRK-serien «Lik meg» har satt søkelyset på hva sosiale medier gjør med vennskap, utestenging og tilhørighet blant de unge – og hvor langt noen er villige til å gå for å bli populær. Skaperen av dramaserien, Anne Wisløff, kommer til oss denne kvelden.

Flere navn er snart på plass…

Vi åpner selvsagt opp for spørsmål, kommentarer og erfaringer fra publikum.

Disse kommer:

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup ble utnevnt til digitaliseringsminister i januar 2019. Han er medlem av FNs generalsekretærs høynivåpanel for digitalt samarbeid. Fra januar 2018 til januar 2019 var Astrup utviklingsminister. Nikolai Astrup er utdannet statsviter, med bachelorgrad i internasjonal politikk fra 2000 og mastergrad i europeisk politikk og styring fra 2005, begge fra London School of Economics and Political Science. Han har vært innvalgt på Stortinget fra 2009 og var leder i Oslo Høyre fra 2012 til 2018.

Anne Wisløff

Anne Wisløff er regissør og manusforfatter i NRK. Hun har skrevet og regissert historier for og om barn siden 1997, og var med på å starte NRK Supers første nettdramaserie, Sarai 2008. Siden dette har hun vært sentral i utviklingen av nettdramaserier på NRK Super, og i 2018 etablerte hun seg som serieskaper, på serienLik<3Meg. Samme år var hun med på å vinne Emmy for Jenter sesong 8.

Vi jobber med å få på plass resten av panelet. Navnene vil trolig vært på plass i starten av januar 2020.

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. jan 2020 kl 14:00
Brageprisvinner Torgrim Eggen i samtale med Håvard Rem om legendariske Axel Jensen.
Mandag 27. jan 2020 kl 19:00
Visste du at bakterier er dine viktigste venner? Jessica Lönn-Stensrud har doktorgrad i mikrobiologi, mastergrad i pedagogikk og i biokjemi.
Mandag 27. jan 2020 kl 19:00
Foredrag med Håvard Tjora. NB. Eksternt billettsalg.
Tirsdag 28. jan 2020 kl 19:00
I 2019 ble Peru kåret til verdens ledende kultur- og kulinariske destinasjon av World Travel Awards – samtidig som Machu Picchu ble kåret til verdens ledende turistattraksjon.
Onsdag 29. jan 2020 kl 08:30
Vet du hva som skal til for å delta i en offentlig konkurranse? Seminar.
Søndag 2. feb 2020 kl 13:00
Rødhette og ulven på norsk og arabisk lest av Eva-Lotta Sandberg og Maryam Alshaaban.
Load More