Hva skjer med barna våre når de bruker stadig mer tid med mobiltelefonen og foran skjermen? Er det på tide å sette foten ned? Vi tar den vanskelige debatten i dette folkemøtet.

Stadig flere blir bekymret for vårt – og spesielt barns – voksende tidsbruk på smarttelefonen. Nå begynner også forskningen å vise at barn mister verdifull sosial læring når så mye av oppveksten blir brukt til å stirre på en skjerm.

I tillegg viser den siste Pisa-målingen at norske 15-åringer scorer dårligere på lesetester, sammenliknet med tre år siden. Det er også gjort funn som ser koblinger mellom skjermbruk og hjerneutvikling hos barn. Thea Grav Rosenberg og flere i Medietilsynet har også funnet ut at barn utnyttes kommersielt på utspekulert måte i sosiale medier, spesielt SnapChat og TikTok. Se video her.

I dette folkemøtet spør Litteraturhuset Fredrikstad om vi gjennom så mye skjermbruk utsetter barn og ungdom for et digitalt eksperiment vi ikke aner konsekvensen av? Er det på tide at vi voksne må sette foten ned og begrense skjermbruken til de små?

Tidligere digitaliseringsminister Nikolai Astrup, nå kommunal- og moderniseringsminister, ber foreldrene holde barn under 13 år unna smarttelefoner. Han kommer til oss.

Den populære NRK-serien «Lik meg» har satt søkelyset på hva sosiale medier gjør med vennskap, utestenging og tilhørighet blant de unge – og hvor langt noen er villige til å gå for å bli populær. Skaperen av dramaserien, Anne Wisløff, kommer til oss denne kvelden.

Vi åpner selvsagt opp for spørsmål, kommentarer og erfaringer fra publikum.

Disse kommer:

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup ble utnevnt til digitaliseringsminister i januar 2019 – og kommunal- og moderniseringsminister 24. januar 2020.  Han er medlem av FNs generalsekretærs høynivåpanel for digitalt samarbeid. Fra januar 2018 til januar 2019 var Astrup utviklingsminister. Nikolai Astrup er utdannet statsviter. Han har vært innvalgt på Stortinget fra 2009.

Anne Wisløff

Anne Wisløff er regissør og manusforfatter i NRK. Hun har skrevet og regissert historier for og om barn siden 1997, og var med på å starte NRK Supers første nettdramaserie, Sarai 2008. Siden dette har hun vært sentral i utviklingen av nettdramaserier på NRK Super, og i 2018 etablerte hun seg som serieskaper, med serien Lik<3Meg. Samme år var hun med på å vinne Emmy for Jenter sesong 8.

Bjørn Gabrielsen

Bjørn Gabrielsen (født 1967) er journalist og forfatter. Han har vært mangeårig kulturjournalist i Dagens Næringsliv, der han blant annet hadde ansvaret for spalten «På nattbordet». Nå bor han i København og er denne våren aktuell med boken «Skjermslaver». Boken omtales som «en kunnskapsrik, underholdende og samtidig ganske skremmende bok om hva skjermene har gjort med oss». Bjørn Gabrielsen har hatt en skjermfri oppdragelse til sine to barn og deler sine erfaringer. Han ble også portrettert i Aftenposten i januar 2020.

Mari Velsand

Mari Velsand (født 1968) er direktør i Medietilsynet, som holder hus i Fredrikstad. Hun har et langt liv bak seg i mediebransjen, blant annet i NRK, Nationen og Amedia. Medietilsynet jobber med blant annet med å føre tilsyn med norsk kringkasting, tilskuddsordninger og å sette aldersgrenser på filmer.

Medietilsynets Trygg bruk-prosjekt jobber for trygg bruk av digitale medier for barn og unge og har en nasjonalt koordinerende rolle. Hvert år siden 2003 har Medietilsynet samlet inn data om barn og unges mediehverdag, i den såkalte barn- og medierundersøkelsen.

Vi jobber med å få på plass resten av panelet.

Folkemøte: Skjermslaver

Folkemøte

Tid: tirsdag 10. mars 2020

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: gratis

&nsbp;

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev