Søk arrangement
Magnus Takvam | Festens midtpunkt
 • Tid:
  tirsdag 1. mar 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- (pluss bill.avg. kr 10,-)
 • Tid:
  tirsdag 1. mar 2022
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,- (pluss bill.avg. kr 10,-)
Magnus Takvam | Festens midtpunkt

Dikteren Marie Takvam var festens midtpunkt og beundret av mange, men det kunstneriske bohemlivet hadde også sine skyggesider.

Magnus Takvam har skrevet en personlig og bevegende historie om en sønn som går opp sin mors spor, der hver side er fylt av kjærlighet til henne. Det er også et fascinerende kunstnerportrett av en av våre største diktere.

25 år gammel og bare noen måneder etter at sønnen Magnus ble født i 1952, ga Marie Takvam ut sin første diktsamling Dåp under sju stjerner. Hun flyttet fra en liten bygd på Sunnmøre til storbyen rett etter krigen, etablerte seg raskt som en sentral nynorsk dikterstemme og ble en del av kunstnermiljøet i hovedstaden. Hun skriver om livets lys og mørke, om aldring og forfall og frykten for å bli gammel. Hun hadde mye melankoli og alvor i seg, og hun tok opp temaer som homofili og selvmord tidlig på 70-tallet.

Magnus vokste opp med en mor full av liv og latter, men som tok livets alle spørsmål på det største alvor. Gradvis kom mer mollstemte toner inn, familien gikk i oppløsning på slutten av 1960-tallet, og Magnus ble boende alene med Marie. Kaotiske år fulgte, der høyt forbruk av alkohol til slutt førte til sammenbrudd.

Hun skrev for å kunne leve er en personlig og bevegende historie om en sønn som går opp sin mors spor, der hver side er fylt av kjærlighet til henne. Hvor kom uroen hennes fra? Hvordan kunne hun skape de vakreste dikt selv etter sammenbruddet?

Velkommen til en samtale med Magnus Takvam, der vi også får et gjenhør med noen av Marie Takvams dikt. (Portrettfoto: Celina Oier).

Et av Marie Takvams mest kjente dikt er kjærlighetsdiktet DU.

Det begynner slik:

Du må vere komen til byen!
Eg kan tydelig sjå det.
Alle hus ligg og smiler til meg.
Dei har forstått at eg elskar deg.

Du må vere komen til byen!
Eg ser det på trea i parken.
Dei står med bivrande lauv,
tar imot kyss frå sol og vind.

Marie Takvam

Foto: Rigmor Dahl

Merete Lie

Foto: Erik Thallaug

Samtalen ledes av Merete Lie

Merete Lie er avdelingsdirektør for Deichman Bjørvika. I årene 2012 til 2018 var hun leder for Litteraturhuset Fredrikstad. Merete er statsviter og skrev hovedoppgaven sin om Nationaltheatrets kulturelle identitets betydning under teaterkrisen på 1980-tallet. Hun har en variert lederbakgrunn, blant annet 12 år med digitalisering i DNB, prosjektleder i Framfab og prosjektansvarlig for Telenors internettsatsing mot skolene.

BOKANMELDSELSER 

«Journalisten Magnus Takvam, som selv er et godt voksent menneske nå, har tatt modige valg i denne boka som ikke bare er en kunstnerbiografi. Han pynter ikke på fasaden; han er tvert imot nådeløst ærlig og utleverende både overfor sin mor og seg selv.»

– Dagbladet

«Det kreative og vanskelige livet til Marie Takvam (1926-2008), med alkohol og sammenbrudd, startet så fint på Sunnmøre, men når sønnen nå har valgt å skrive historien om sin mor, så er det periodevis ganske rystende lesning. Åpenhjertig og ærlig biografi med en ambivalens, der forfatteren både frikjenner og fordømmer henne.»

– Adresseavisen

«Magnus Takvam konfronterer morens, poeten Marie Takvam, utsvevende livsstil i en sår og undrende biografi.» «.. alt i alt er dette en vellykket biografi som levendegjør deler av Norges nære kulturhistorie sett gjennom livet til en sentral norsk lyriker.»

– NRK

«Biografien «Hun skrev for å kunne leve», om lyrikeren Marie Takvam (1926-2008) er blitt et nærgående og modig portrett av en norsk kunstnerskjebne. Men også en sår og tidvis anklagende beretning om en mor som sviktet. Magnus Takvam balanserer dette stoffet på en måte som avtvinger respekt, og legger ikke skjul på at han har gått sine runder med tvil.»

– Dagsavisen

«Respekten stig under lesinga av Magnus Takvams bok om mora, poeten Marie Takvam, sjølv om vi også får sjå skuggesidene av livet ho levde.»

– Vårt Land

Andre kommende arrangementer

Mandag 31. jan 2022 kl 18:00
Forskergruppen AreaS presenterer tre kapitler i sin nye bok «Living Alliances, Leaving Alliances; Interdisciplinary Perspectives».
Tirsdag 1. feb 2022 kl 19.00
Kina er i ferd med å bli en supermakt og utfordrer USAs dominerende stilling i verden. Er dette begynnelsen på en ny kald krig? Møt Jan Arild Snoen og Torbjørn Færøvik.
Tirsdag 1. feb 2022 kl 16:00
Kom og lær om hvordan man lager en tegneserie.
Onsdag 2. feb 2022 kl 18:00
Vi møter mennesker som  på hver sin måte viste et opprør som barn eller opplevde foreldrenes kreative motstand mot okkupasjonsmakten.
Søndag 6. feb 2022 kl 12.00
En vakker spansk-norsk forestilling for hele familien.
Tirsdag 8. feb 2022 kl 19:00
Lokalhistoriker Svein Skahjem forteller om husmannsplassene I Fredrikstad- og Rolvsøymarka. Sporene er i ferd med å forsvinne, og med dem en viktig del av vår lokale historie.
Load More