Søk arrangement
Fengslende liv
 • Tid:
  søndag 21. nov 2021
 • Klokken:
  15:00- 16:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Pris:
 • 120,-
 • Tid:
  søndag 21. nov 2021
 • Klokken:
  15:00- 16:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Pris:
 • 120,-
Fengslende liv

I fengsel blir de gode historiene fanga bak murene, sa Mina Hadijan da boka «Røverhistorier» kom ut i vår. Nå setter hun flere av historiene fri i samtale med Trond Henriksen og biskop Atle Sommerfeldt.

Mina Hadijan har laget radio i fengsel i ti år. Denne våren ga hun og medredaktør Martine Rand ut boken som er basert på RøverRadion, der innsatte i fengslene forteller sine historier.

Fellesnevneren for disse historiene er at de er ekstreme, på godt og vondt, og at de stort sett er utilgjengelige for resten av befolkningen. De illustrerer hvilke deler av samfunnet som ikke fungerer, hva som kan skje med dem som faller utafor, og hvordan de blir behandlet av rettssystemet.

Det oppstår noe helt spesielt når hardbarka kriminelle forteller åpent om følelser og erfaringer. Røverne har mye på hjertet, og de gir både rystende og rørende innblikk i en lukket verden. Fortellingene deres handler om alt fra lillegutt som kom ut av skapet i fengsel, til bestemor som skriver brev til barnebarnet sitt og forteller at hun er kriminell. Det er for å vise at de som sitter bak murene har like forskjellige personligheter som de som er ute. Men hvis du spør Mina Hadijan hva hun ville gjort med alle verdens fengsler, da ville hun svart: Riv dem og begynn på nytt!

En som har vært i fengsel og så begynt på nytt er Trond Henriksen. Trond har blitt omtalt som «Norges farligste forbryter». Før det gikk så langt hadde han vært med på kidnappingen av to personer, blant annet en politimann i Horten. Vi ble bedre kjent med gutten bak all volden i dokumentarfilmen Store gutter gråter ikke (1995), som handlet om unge menn i fengsel. I dag jobber Trond for Kirkens Bymisjon og han har akkurat klart å samle inn 20 millioner kroner til et ungdomsprosjekt i Halden. Pengene skal brukes til å forebygge at ungdom kommer skeivt ut i livet. Et tidligere godshus på togstasjonen i Halden skal få ny drakt, og bli et hus for ungdom.

mina hadijan

Mina Hadjian (1975) er fra Fredrikstad. Hun grunnla RøverRadion i 2013 og er ansvarlig redaktør for den sammen med medredaktør og -forfatter, Martine Rand. Mina er også kjent som kontroversiell programleder i NRK P3 og som realitydeltaker. Hadjian ble kåret til Årets nyskaper av Oslo Redaktørforening i 2019. (Portrettfoto: Astrid Waller)

.

Trond Henriksen (1966) pleier å si at han har veldig kort CV, men sabla langt rulleblad. I mange år var Trond Henriksen tung rusmisbruker og sonet flere lange fengselsstraffer. I dag er han programleder og miljøarbeider for Kirkens Bymisjon i Halden. På 1990-tallet ble han kjent gjennom sin deltagelse i dokumentarfilmen Store Gutter Gråter ikke (1995).

Atle Sommerfeldt

Atle Sommerfeldt er (1951) er biskop i Borg bispedømme i Den Norske kirke. Fra 1994 til 2012 var han generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han har tidligere blant annet vært prest i Oslo bispedømme (1982–84), generalsekretær i Botswana Christian Council (1989-1993) og generalsekretær i Mellomkirkelig råd (1993–94). Atle sitter i dag i styret ved Litteraturhuset Fredrikstad og han leder serien Levd liv på Litteraturhuset Fredrikstad.

Røverhistorier er true crime i ordets rette betydning. Her får du sanne historier fra innsiden av norske fengsler, fortalt fra forbryterens perspektiv. I Norge straffes forbrytere ved at de fratas sin fysiske frihet. Men ingen kan kneble ytringsfriheten. Mina Hadjian og Martine Rand har laget radio i fengsel med innsatte bak mikrofonen i årevis og har titusenvis av faste lyttere på NRK P2. De deler historier om alt fra alvorlige overgrep til flaue røvertabber. Fellesnevneren er at de er ekstreme, på godt og vondt.

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More