Søk arrangement
Fengslende liv
 • Tid:
  søndag 21. nov 2021
 • Klokken:
  15:00- 16:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Pris:
 • 120,-
 • Tid:
  søndag 21. nov 2021
 • Klokken:
  15:00- 16:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad og Borg bispedømme
Pris:
 • 120,-
Fengslende liv

I fengsel blir de gode historiene fanga bak murene, sa Mina Hadijan da boka «Røverhistorier» kom ut i vår. Nå setter hun flere av historiene fri i samtale med Trond Henriksen og biskop Atle Sommerfeldt.

Mina Hadijan har laget radio i fengsel i ti år. Denne våren ga hun og medredaktør Martine Rand ut boken som er basert på RøverRadion, der innsatte i fengslene forteller sine historier.

Fellesnevneren for disse historiene er at de er ekstreme, på godt og vondt, og at de stort sett er utilgjengelige for resten av befolkningen. De illustrerer hvilke deler av samfunnet som ikke fungerer, hva som kan skje med dem som faller utafor, og hvordan de blir behandlet av rettssystemet.

Det oppstår noe helt spesielt når hardbarka kriminelle forteller åpent om følelser og erfaringer. Røverne har mye på hjertet, og de gir både rystende og rørende innblikk i en lukket verden. Fortellingene deres handler om alt fra lillegutt som kom ut av skapet i fengsel, til bestemor som skriver brev til barnebarnet sitt og forteller at hun er kriminell. Det er for å vise at de som sitter bak murene har like forskjellige personligheter som de som er ute. Men hvis du spør Mina Hadijan hva hun ville gjort med alle verdens fengsler, da ville hun svart: Riv dem og begynn på nytt!

En som har vært i fengsel og så begynt på nytt er Trond Henriksen. Trond har blitt omtalt som «Norges farligste forbryter». Før det gikk så langt hadde han vært med på kidnappingen av to personer, blant annet en politimann i Horten. Vi ble bedre kjent med gutten bak all volden i dokumentarfilmen Store gutter gråter ikke (1995), som handlet om unge menn i fengsel. I dag jobber Trond for Kirkens Bymisjon og han har akkurat klart å samle inn 20 millioner kroner til et ungdomsprosjekt i Halden. Pengene skal brukes til å forebygge at ungdom kommer skeivt ut i livet. Et tidligere godshus på togstasjonen i Halden skal få ny drakt, og bli et hus for ungdom.

mina hadijan

Mina Hadjian (1975) er fra Fredrikstad. Hun grunnla RøverRadion i 2013 og er ansvarlig redaktør for den sammen med medredaktør og -forfatter, Martine Rand. Mina er også kjent som kontroversiell programleder i NRK P3 og som realitydeltaker. Hadjian ble kåret til Årets nyskaper av Oslo Redaktørforening i 2019. (Portrettfoto: Astrid Waller)

.

Trond Henriksen (1966) pleier å si at han har veldig kort CV, men sabla langt rulleblad. I mange år var Trond Henriksen tung rusmisbruker og sonet flere lange fengselsstraffer. I dag er han programleder og miljøarbeider for Kirkens Bymisjon i Halden. På 1990-tallet ble han kjent gjennom sin deltagelse i dokumentarfilmen Store Gutter Gråter ikke (1995).

Atle Sommerfeldt

Atle Sommerfeldt er (1951) er biskop i Borg bispedømme i Den Norske kirke. Fra 1994 til 2012 var han generalsekretær i Kirkens Nødhjelp. Han har tidligere blant annet vært prest i Oslo bispedømme (1982–84), generalsekretær i Botswana Christian Council (1989-1993) og generalsekretær i Mellomkirkelig råd (1993–94). Atle sitter i dag i styret ved Litteraturhuset Fredrikstad og han leder serien Levd liv på Litteraturhuset Fredrikstad.

Røverhistorier er true crime i ordets rette betydning. Her får du sanne historier fra innsiden av norske fengsler, fortalt fra forbryterens perspektiv. I Norge straffes forbrytere ved at de fratas sin fysiske frihet. Men ingen kan kneble ytringsfriheten. Mina Hadjian og Martine Rand har laget radio i fengsel med innsatte bak mikrofonen i årevis og har titusenvis av faste lyttere på NRK P2. De deler historier om alt fra alvorlige overgrep til flaue røvertabber. Fellesnevneren er at de er ekstreme, på godt og vondt.

Andre kommende arrangementer

Tirsdag 17. aug 2021 kl 18:00
Litteraturhuset i Fredrikstad har gleden av å invitere til boklansering for Jan Erik Fjells siste roman "Ringmannen".
Fredag 27. aug 2021 kl 20:00
Tantene fra Fredrikstad er tilbake etter mange år. Opplev det legendariske rockebandet fra Fredrikstad.
Lørdag 28. aug 2021 kl 19:00
Iranske poeter danser med norske poeter i årets Poesi i Grenseland. Temaet i år er undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet.
Torsdag 2. sep 2021 kl 18:00
Velkommen til åpningskveld med lokal festaften og konsert. Årets tema for Ord i Grenseland er "Kjære mor".
Fredag 3. sep 2021 kl 18:00
Årets festivaltema er "Kjære mor". Vi får samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre sider er belyst.
Lørdag 4. sep 2021 kl 10:30
Årets festivaltema er "Kjære mor". Vi får samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre sider er belyst.
Load More