Søk arrangement
Et manneliv
 • Tid:
  torsdag 25. nov 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
 • Tid:
  torsdag 25. nov 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
Et manneliv

Hvordan er du en mann i dag? Vi møter tre mennesker, som gir sine svar på et spørsmål som stadig blir mer komplisert: Abid Raja, Guro Bruusgaard og Geir Gulliksen.

Menn som sliter med sin egen rolle blir stadig oftere beskrevet i filmer og bøker. Kvinner har hatt sin frigjøring, men menn er i krise, hevdes det. Forskningen støtter også dette. Vi tar dypdykket og møter en politiker, en forfatter og en filmskaper.

Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Men livet hans er en fortelling om det motsatte. Det har handlet om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. I sin nye bok Min skyld – En historie om frigjøring, forteller Raja også en viktig historie om frigjøring og uavhengighet sett fra et mannlig, muslimsk perspektiv. Den er et verdifullt bidrag som kaster lys over norske muslimske gutter og menns vanskelige balansegang mellom sine egne tradisjonelle familieverdier og de verdiene de møter i det norske samfunnet.

Geir Gulliksens forfatterskap har kretset rundt mannsrollens begrensninger og muligheter. I sin siste essaysamling Hvis jeg var mann, gir han oss et nytt og ærligere blikk på hva det vil si å være mann i dag. Den offentlige samtalen om kjønn fremelsker sterke motsetninger og fiendebilder. Noen menn føler seg som ofre, og mener at de skyves til side av kvinner og feminine verdier. Andre tenker at menn i dag lever med større åpenhet og vennlighet til verden enn deres fedre og bestefedre fikk anledning til. I Gulliksens tekster handler det om å utforske muligheter. For det fins flere enn to typer menn.

I Guro Bruusgaards nye film HAN (2021) møter vi to menn og en gutt i løpet av en dag i Oslo. Alle tre sliter med hverdagen og det å være «en han» i dagens samfunn. De føler seg ydmyket, og ingen av dem får den anerkjennelsen de mener de fortjener. Filmen er et verdifullt og vellykket bidrag til diskusjonen om utenforskap og mannsrollen i 2021. Fredrikstad kino viser filmen i forkant av samtalen på Litteraturhuset Fredrikstad. (Filmvisning kl 1700. Kjøp billetter på fredrikstadkino.no)

Abid Raja

Abid Q. Raja er advokat, Venstre-politiker og kulturminister i Solberg-regjeringen. Han har tidligere stått bak Dialogmøtene og tenketanken Minotenk, som han etablerte i 2009. I 2010 ble han tildelt Fritt Ord-prisen for sitt arbeid.

geirgulliksen_foto-_tale_hendnes_2020-14

Geir Gulliksen er en tredobbelt institusjon i norsk litterær samtid: redaktør og forlegger, litterær essayist og forfatter. Han debuterte med Mørkets munn i 1986 og har siden boltret seg i alle sjangere. Bøker av Gulliksen motarbeider fastlåste og stereotype kjønnskategoriseringer. Tekstene hans har en undrende, diskuterende og spørrende tone – en særlig solidaritetshorisont.

HAN Guro Bruusgaard

Guro Bruusgaard er utdannet ved Nordland Kunst- og filmfagskole og Filmhögskolan i Göteborg. Hun er både regissør, produsent, manusforfatter og klipper. Hun har laget en rekke prisbelønte kortfilmer. Nå har hun produsert og regissert sin første spillefilm: HAN (2021)

Litteraturhuset, Fredrikstad

Anne Fjellro er programansvarlig ved Litteraturhuset Fredrikstad. I tillegg driver hun Filmprek på Fredrikstad kino, og hun er leder av litteraturfestivalen Ord i Grenseland. Anne har studert litteraturvitenskap, idéhistorie og psykologi, med master i organisasjonspsykologi.

Se klipp TRAILER for filmen her: «Sterkt om den norske mannsrollen.»

Utsnittet er fra maleriet «Self Portrait», malt av Egon Schiele, (1890-1918) fra Østerrike.

Andre kommende arrangementer

Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Torsdag 30. sep 2021 kl 18:00
De heltemodige og dramatiske historiene fra 2. verdenskrig er velkjente, men ikke de lavmælte, men likevel betydelige fortellingene om hverdagsopplevelser.
Load More