Søk arrangement
Er det lov å hate mamma?
 • Tid:
  torsdag 6. mai 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Camino Forlag
Gratis inngang
Eksternt
Bokbad Camino forlag
 • Tid:
  torsdag 6. mai 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Camino Forlag
Gratis inngang
Eksternt
Er det lov å hate mamma?

Møt forfatter Tatiana Ţîbuleac i en samtale om hat og tilgivelse med  oversetter Sindre Andersen og psykolog Akiah Ottesen. Arrangementet er digitalt og vil foregå på engelsk. 

Sommeren mamma hadde grønne øyne er et kjærkomment og fordomsfritt tilskudd i debatten om good mother/bad mother og hva en omsorgsrelasjon skal romme. Romanen setter lys på temaer som hat, tilgivelse, sykeliggjøring og utenforskap. Fortellingen åpner med hovedpersonen Aleksys rasende ord om hvor inderlig han hater sin mor. Hun er liten og tjukk, dum og stygg, synes han. Kan hun ikke bare dø! Så viser det seg at hun faktisk er døende. Denne siste sommeren de tilbringer sammen skal bli avgjørende for mor og sønns endelige symbiose.

        

Romanen har skapt Ţîbuleac-feber i Spania, Italia og Portugal og flere land i Latin-Amerika. Den er solgt i flere opplag, og den har vunnet priser som den spanske bokhandlerprisen. I hjemlandet Moldova og i Romania har boka nå også blitt et yndet redskap i psykoterapi for unge med et konfliktfylt forhold til foreldrene. Mange opplever at sønnens følelser er lette å identifisere seg med og romanens utgang gir håp.

Aleksys forhold til moren er et eksempel på hva en relasjon kan tåle. Hvilken plass har hatet som legitim følelse i omsorgsrelasjoner? Hvordan sørger man for tilgivelse der båndet har blitt brutt, når store tap leder til virkelighetsflukt? Hva betyr tilhørighet for oss, som samfunn og som familie? Og kan de kulturelle referansene i Ţîbuleacs roman skape gjenklang også på norsk? For: er det egentlig lov å hate mamma i Norge?

Tatiana Țîbuleac er født i 1978 i Chișinău, Republikken Moldova. Hun er utdannet journalist og har jobbet i aviser og fjernsyn. Siden 2008 har hun vært bosatt i Paris. I 2014 debuterte hun litterært med en novellesamling, og i 2017 kom Sommeren mamma hadde grønne øyne, hennes første roman. Den har vunnet flere anerkjente priser, er oversatt til flere språk og har blitt en stor bokhandlerfavoritt  i flere land. For sin andre roman Grădina de sticlă (Glasshagen) vant hun EUs litteraturpris i 2018. Både i hjemlandet og i de andre landene hvor bøkene hennes er utgitt, omtales Țîbuleac som et litterært fenomen og Sommeren mamma hadde grønne øyne som en ekstraordinær debut.

Sindre Andersen er poet, oversetter og kritiker. Han debuterte i 2019 med diktsamlingen Blodet i hodet på Flamme forlag. I 2017 kom hans gjendiktning av Svetlana Cârsteans diktsyklus Tyngekraft på forlaget H//O//F, hvor hans også inngår i arbeidsgruppen. Han har ellers oversatt flere bøker fra svensk og engelsk, og er fast bokanmelder i Klassekampen. Andersen har oversatt Sommeren mamma hadde grønne øyne fra rumensk og også skrevet etterordet i boka.

Akiah Ottesen er forfatter og psykolog og forsker på psykose og barndomstraume ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT).

Andre kommende arrangementer

Torsdag 12. mai 2022 kl 19.00
Romanen "Jente, 1983" beskrives som årets sterkeste leseropplevelse. Møt Linn Ullmann i samtale med Alf van der Hagen.
Torsdag 12. mai 2022 kl 19:00
Filosofisk foredrag og diskusjon i regi av Torpeskolen filosofifabrikk.
Fredag 13. mai 2022 kl 19:30
Legenden Jojje Wadenius er frontfigur når det endelig blir Gitarfest på huset igjen.
Søndag 15. mai 2022 kl 14:00
En forestilling om det absurde båndet mellom narsissisten og hennes bytte.
Onsdag 18. mai 2022 kl 08:00
Tilgang på elektrisk kraft i Nedre Glomma – hva er problemet og hva gjør vi med det?
Load More