Krigsårene mellom 1940 og 1945 formet Olav. Han fikk prøvd seg og brukt seg på helt nye vis. Uten å forstå krigen, og hans rolle i den, er det umulig å forstå Olav, hvem han var og hvem han ble.
Denne høsten kommer det dramatiske andre bindet i Tore Rems bredt anlagte biografi om kong Olav. Boken gir et nærportrettet av en kronprins i krig og er et viktig bidrag til den norske krigshistorien.
Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. Første bind – Olav V Den fremmede. 1903-1940 omhandlet ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Det andre bindet i den store fortellingen om Olav V – Krigeren – tar for seg årene 1940-1945.
Fortellingen om den norske kronprinsfamiliens krig inneholder hverdagsliv, militær og politisk innsats, kjærlighet, savn, sykdom og shopping, samt en smule komikk. Kronprinsen, kronprinsessen og kronprinsbarna står i sentrum i denne boka. Aldri har vi kommet tettere på dem og deres krigserfaring.
Vi møter Tore Rem i samtale med Christine Haugsten Ellefsen. I samtalen går vi dypere inn i tyskernes angrep 9. april 1940 og det to måneder lange felttoget som fulgte for kronprins, konge og regjering. Dramatikken er stor, krigens kaos likeså.
Bildet er fra den 13. mai 1945. Da kunne Kronprins Olav endelig vende tilbake til Norge. (Kilde: kongehuset.no)