Kan vi redde naturen før den forsvinner? Marit Beate Kasins Bragepris-nominerte bok Naturparadokset avdekker hvordan storstilt utbygging og ressursforbruk truer naturen vår, men hun peker også på mulige veier tilbake.
Marit Beate Kasin tar oss med til fjells og observerer hvordan hyttebygging, alpinanlegg og veier fortrenger villreinen fra dens områder. Det er snart ikke noe villmark eller naturskog igjen i Norge. Selv om man har lovfestet skogens unike artsmangfold, hugges de verneverdige trærne ned, og antallet rovdyr holdes på et kritisk lavt nivå. Vi har også et lokalt eksempel i det planlagte industriområdet og pukkverket Viken Park, som kan bli et av Norges største naturinngrep.
I Naturparadokset utforsker Marit Beate Kasin det store paradokset i hvordan vi forvalter naturen: Vi elsker den, men er samtidig i ferd med å ødelegge den. Gjennom Kasins skarpe blikk og journalistiske ureddhet møter vi konsekvensene av norsk naturforvaltning – fra bit-for-bit-nedbygging gjennom hyttefelt og alpinanlegg, til konflikten mellom vindkraft og villmark. Hun gir oss et usminket bilde av rovdyrforvaltning, skogsdrift og en villreinbestand i krise.
Men Naturparadokset er ikke bare en fortelling om tap. Boken balanserer på en linje mellom avsløringer og håp. Kasins rørende møte med fjellrever som er tilbake fra utryddelsens rand, viser at det er mulig å gjøre en forskjell. Gjennom grundig dokumentasjon og engasjerende skildringer klarer Kasin å vise at det vi gjør nå, ikke bare påvirker naturen – det påvirker oss selv.
Med denne Bragepris-nominerte boken har Marit Beate Kasin levert en av årets viktigste sakprosautgivelser. Den er en vekker for alle som bryr seg om Norges natur, og et sterkt bidrag til samtalen om hva vi kan gjøre for å gjenopprette balansen mellom oss og miljøet vi lever i.
Du møter:
Marit Beate Kasin (f. 1983) er journalist og forfatter. I 2018 debuterte Kasin med boka Vinterdans – 1000 kilometer. 14 hunder. Én kvinne, som mottok positive anmeldelser og ble oversatt til tysk. Kasins har et dypt engasjement for naturen, og i 2021 ledet hun graveprosjektet «Hytteparadokset» i avisen der hun arbeider, som undersøkte miljøkonsekvensene av den norske hyttedrømmen.
Bokomtaler:
Naturparadokset var nominert til Brageprisen 2024. Juryens skriver:
«Marit Beate Kasin er hundekjører og journalist og har i en årrekke jobbet med klimaspørsmål. Med «Naturparadokset» har hun skrevet en oppvekker av en fortelling om Norges pågående mord på naturen. Årets viktigste bok!»
«Det er en velskrevet og veldokumentert reiseskildring om det som kalles naturtap. […] ei bok som får oss til å se nasjonen og oss selv i et nytt og avslørende lys. […] At Kasin begynner boka på Arne Næss’ hytte Tvergastein, er fordi hun i likhet med filosofen vil gi naturen en stemme. Som forfatter balanserer hun mellom avslørende skildringer og faglige diskusjoner, detaljerte portretter av triggerhappy ulvejegere og modige naturvernere. For ikke å snakke om skildringer av mektige hytteutbyggere med kommunepolitikere i bukselomma, og lokalmiljøer som kjemper naturens sak.» – Marius Wulfsberg, Dagbladet
«Samtidig spruter det jo av engasjementet og viljen i denne boken. […] Men viktigere er det at Kasin har bevæpnet seg med sitt skarpe blikk, sin journalistiske ureddhet, sin vilje til å oppsøke et bredt spekter av kilder og bli med dem ut i felt. Slik lykkes hun faktisk i å overbevise leseren om at nettopp lokalavisjournalistens dekning av naturkrisen kan være den viktigste. I hvert fall denne lokalavisjournalistens dekning.» – Bernhard Ellefsen, Morgenbladet
«Man blir trist og satt ut, forhåpentlig også sint og engasjert, av å sette seg inn i hvordan naturskogen og villmarken i Norge nesten har forsvunnet. Men Marit Beate Kasin klarer å skrive om det på en måte som tar oss med inn i det truede terrenget. Vi kjenner angrepene på kroppen, ikke bare fordi vi er en del av den, men fordi vi ER natur. Vi kjenner også håpet og gleden når hun beskriver tiltak som er gjort for å gjenvinne tapt natur – og at de virker.» – Lars Gilberg, Vårt Land kårer årets beste bøker