Noen av oss har snakket sammen

En giftig partikultur, gjensidig hat og maktkamper herjet Arbeiderpartiet på 1980-tallet. Bak sto en mystisk mann. Han ble kalt «Edderkoppen».

Tv-serien Makta har samlet hundretusener foran skjermene denne vinteren. Denne kvelden dykker vi dypt inn i det virkelige dramaet som preget landets største parti.

Tidligere partisekretær Martin Kolberg kommer og avslører hva som egentlig skjedde i kulissene i Ap-hovedkvarteret på Youngstorvet og i regjeringskvartalet da Odvar Nordli, Gro Harlem Bruntland, Kåre Willoch og Torbjørn Jagland var statsministere i Norge.

Men ikke bare det: I tillegg blir vi kjent med en av norsk politikk største mysterier. Arvid Engen var møbelhandleren fra Jessheim som i det skjulte hadde et fortrolig forhold til en rekke av toppene i arbeiderbevegelsen.

Med hemmelige telefonopptak, og et nært forhold til landets ledende journalister, fikk han en av hovedrollene i 80-tallets storpolitiske thriller mellom Gro Harlem Brundtland, Reiulf Steen, Odvar Nordli og flere andre kjente Ap- og LO-topper. Men hvem var han egentlig?

Arvid Engen i møbelbutikken på Jessheim. Foto. Agnete Brun / NTB

Hvordan kunne denne mystiske mannen med kontakter helt til topps i Arbeiderpartiet, LO og politiet få så stor betydning for den interne maktkampen i Arbeiderpartiet på 70- og 80-tallet?

Opererte han på egen hånd, eller sto mektigere folk bak ham? Hvem var den ukjente mangemillionæren og hvordan ble han en hemmelige brikke i Ap?

I 1989 kom NRK-journalist Viggo Johansen og Pål T. Jørgensen ut med boken Edderkoppen. Boka skapte et politisk jordskjelv, og er en av de store politiske avsløringene i etterkrigstiden. Johansen er med oss denne kvelden,

Bli med på en kveld basert på sannhet, humør og god hukommelse.

Foto: Kjetil Ree

Du møter:

Martin Kolberg  er en av Arbeiderpartiets store partiveteraner. Fra 1973 til 1986 var han organisasjonssekretær, før han ble kontorsjef fram til 1992. Han har vært stabssjef på statsministerens kontor, og i 2001 ble han partisekretær, en jobb han hadde fram til 2009. Han har sittet tre perioder på Stortinget som representant for Buskerud – fra 2009-2021.

Viggo Johansen har bakgrunn som journalist, forfatter og mangeårig programleder på NRK. Han har vært korrespondent i Brüssel og Stockholm, og han har også vært sjef for Dagsrevyen. I 1989 kom han med boka Edderkoppen, historien om en møbelhandler.

ens Olav Simensen

Jens Olav Simensen var ansvarlig redaktør i Fredrikstad-avisa Demokraten fra 1990-1993, da aviskrigen raste på det verste lokalt. Han har også jobbet sentralt i A-pressen, og er lokalhistoriker og forfatter med en rekke bokutgivelser bak seg. Han var var politisk journalist i begynnelsen av 1980-åra, da maktkampen raste som verst i Ap.

Ap-maktkampen: Noen av oss har snakket sammen

Bokprek

Tid: tirsdag 19. mars 2024

Klokken: 19.00 - 20.15

Pris: 160 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fredrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev