Søk arrangement
Dyra og vi
 • Tid:
  mandag 8. nov 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
 • Tid:
  mandag 8. nov 2021
 • Klokken:
  19:00- 20:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Dyra og vi

Aldri før har vi hatt så mye kunnskap om dyr og dyrevelferd, og aldri før har vi behandlet dyra våre så dårlig. Hvordan kan vi la det skje?

Hvordan skal vi forstå dyr? Og hva slags dyr er vi selv, som behandler andre skapninger slik vi gjør i dag? Møt biolog Dag O. Hessen og historiker og journalist Kristoffer Hatteland Endresen i samtale med Morgenbladets Bernhard Ellefsen om dyra våre og oss.

Med et industrielt syn på dyr som matproduksjon, lever dyrene våre under svært dårlige kår. I 2019 viste NRKs Brennpunkt oss sjokkerende bilder av hvordan det faktisk stod til i norske grisefjøs. Landbruksminister Olaug Bollestad og hele kjøttbransjen lovet full opprydding i fjøsene. De garanterte for dyrevelferden. Men så, i juni 2021, avdekket Nettverk for dyrs frihet  svært alvorlige lovbrudd på en rekke grisefarmer. Dette er griseindustriens brutte løfter.

Seks av ti er opptatt av dyrevelferd når de handler mat. Kontrasten mellom et økende engasjement og et industrialiserte syn på dyrehold og matproduksjon, er slående. Nedslående. Nesten alt er råttent i dyrenes rike, skriver Bernhard Ellefsen i Morgenbladet 9. april 2021. Målt i vekt utgjør menneskene og husdyrene våre nå 96 prosent av verdens pattedyr. Siden 1970 har vi utslettet 60 prosent av de ville dyrepopulasjonene. På et enkelt år slakter vi halvannen milliard griser til kjøttproduksjon på verdensbasis.

Kristoffer Hatteland Endresen skriver i debutboken sin Litt som oss – en fortelling om grisen at relasjonen mellom gris og menneske er komplisert. Grisen er en levende metafor for det skitne, stygge, skammelige og syndefulle. Grisen er utstøtt – eller rettere sagt innesperret, godt skjult fra menneskehetens blikk. Samtidig er den en uvurderlig medisinsk modell for menneskekroppen. Og den er det dyret vi har spist mest av de siste femti årene.

 

Vi spør: Hva gjør vi med dyra våre?

Dag O. Hessen er professor i biologi ved Universitetet i Oslo. Han har skrevet en lang rekke vitenskapelige arbeider om økologi og evolusjon, samt populærfaglige bøker om evolusjon, biologi og miljø, og om skjæringsfeltet mellom biologi og filosofi. Han har mottatt flere priser for sin formidling, deriblant Riksmålsprisen (2008), Biomangfoldprisen (2010), Akademikerprisen (2010), Fritt Ords honnør (2010), Humanistprisen (2013), Bonnevieprisen (2014) og Brageprisen (2020)

Kristoffer Hatteland Endresen (1983) har bakgrunn som journalist, historiker og lektor. Litt som oss – en fortelling om grisen er hans første bok. For å komme til bunns i grisens vesen og mysterier har han røktet et grisekull fra fødsel til slakt i den intensiverte svineindustrien på Jæren. Det er blitt en fascinerende fortelling om appetitt og aversjon, om mat og moral. Og om et spørsmål som har hjemsøkt oss gjennom alle tider: Hvor går egentlig skillet mellom menneske og dyr?

Bernhard Ellefsen

Bernhard Ellefsen er litteraturkritiker og bokansvarlig i Morgenbladet. Hans seneste bok er Imot døden (Cappelen Damm, 2018). Den 9. april 2021 skrev Bernhard artikkelen Fem bøker som kan lære oss å se dyrene på nytt om gjeldende tema.

Andre kommende arrangementer

Tirsdag 17. aug 2021 kl 18:00
Litteraturhuset i Fredrikstad har gleden av å invitere til boklansering for Jan Erik Fjells siste roman "Ringmannen".
Fredag 27. aug 2021 kl 20:00
Tantene fra Fredrikstad er tilbake etter mange år. Opplev det legendariske rockebandet fra Fredrikstad.
Lørdag 28. aug 2021 kl 19:00
Iranske poeter danser med norske poeter i årets Poesi i Grenseland. Temaet i år er undertrykkelse, frigjøring og sivil ulydighet.
Torsdag 2. sep 2021 kl 18:00
Velkommen til åpningskveld med lokal festaften og konsert. Årets tema for Ord i Grenseland er "Kjære mor".
Fredag 3. sep 2021 kl 18:00
Årets festivaltema er "Kjære mor". Vi får samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre sider er belyst.
Lørdag 4. sep 2021 kl 10:30
Årets festivaltema er "Kjære mor". Vi får samtaler om bøker, der morsrollen i alle dens sterke, sårbare og skjøre sider er belyst.
Load More