Donald 90 år: Anden som endret Norge

Intet fjærkre har betydd så mye for lesing, barndom og det norske samfunnet som Donald Duck. Nå er han 90 år. Bli med på Donald-aften på Litteraturhuset Fjærdrikstad – med en rykende fersk dialektutgave av bladet.

I mange tiår var tegneserien ukas høydepunkt for hundretusener av nordmenn: Hva slags trøbbel har Donald rotet seg borti nå? Blomstrer kjærligheten med Dolly? Hva er det Ole, Dole og Doffen pønsker på? Og hva skjer med med Onkel Skrue, Bestemor Duck, Klodrik og Doffen?

Å kjøpe Donald var et fast ritual for svært mange små og store nordmenn.

Bare dager før vi samler kvekkende fans, kommer Donald ut på Fredrikstad-dialekt, ført i pennen av Alexander Hermansen. Denne kvelden skal vi ta for oss det unike Donald-fenomenet og spørre:

  • Hva er ved Donald Duck som har fortryllet så mange?
  • Og hva har Andeby gjort med Norge?

For flere mener Andeby-universet har betydd langt mer for Norge enn lesing og en god latter: Forfatter Øyvind Holen har gitt ut boken Donald-landet – hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge. Holen kommer til oss denne kvelden.

Det gjør også hele Norges Donald-tegner, Arild Midthun, Donald-forlegger Marius Molaug og Alexander Hermansen.

For Donald lever videre:

– Vårt motto er at den beste Donald-historien ennå ikke er fortalt, sier Arild Midthun.

Bli med på feiringen av Donald. Det fortjener den lille og rare anden!

Du møter:

Arild Midthun er kanskje Norges mest kjente tegneserie-tegner. Han har tegnet Donald Duck på norsk siden 2004.

Ragnhild Holmås ble i juni Norges første kvinnelige Donald-forfatter. Hun har selv vokst opp med Andeby og Donald som fast følgesvenn. Holmås er forfatter, og for boken Ordenes hårreisende hemmeligheter (2023) vant hun Brageprisen, Riksmålsprisen og Kulturdepartementets fagbokpris.

Marius Molaug er redaktør for Donald Duck hos forlaget Egmont.

Alexander Hermansen er artist og kulturpersonlighet i Fredrikstad. Han «oversetter» Donald Duck til Fredrikstad-dialekt denne høsten. Bladet kommer i hyllene fredag 13. september.

Øyvind Holen er journalist og forfatter. Han har jobbet i en rekke store mediehus. Han har gitt ut boken Donald-landet – hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge.

Donald 90 år: Anden som endret Norge

Tid: mandag 16. september 2024

Klokken: 19.00 - 20.30

Pris: 230 ,-

Arrangør: Litteraturhuset Fjærdrikstad

Billetter

Kommende arrangementer

Her finner du en oversikt over alle våre kommende arrangementer de neste månedene. Vi huser både egne og andres arrangementer.

Bli medlem i Litteraturhuset Fredrikstad

Støtt Litteraturhuset Fredrikstad, få rabatter på billetter - og bli en del av oss!

Les mer her

Meld deg på vårt

Nyhetsbrev