DOK-festivalen i Fredrikstad er den norske, internasjonale festivalen for dokumentarfotografi og fotojournalistikk.
Festivalen i Fredrikstad er en begivenhet som samler studenter, profesjonelle og forelesere hovedsakelig fra Skandinavia, med lidenskap for fotografi og fotojournalistikk, med profesjonelle dager fra 22. til 23. september 2023.
I løpet av den profesjonelle helgen vil internasjonalt anerkjente fotojournalister og visuelle fortellere presentere prosjekter og dele sine erfaringer på Litteraturhuset Fredrikstad.
Dok-festivalen bli i år delt mellom en kveld som tematiserer krigen i Ukraina og en dag med fokus på visuell historieformidling.
Alle arrangementene finner sted på Litteraturhuset Fredrikstad, med noen unntak (se under).
Her er programmet for festivalen:
Fredag 22. september 2023:
Kl. 1400: Norwegian Journal of Photography
Nylig gikk 6. utgave av NJP i trykken! Vi får en forsmak fra tre av prosjektene som publiseres i denne runden av NJP. Lars Martin Hunstads prosjekt har tittelen Paradise og handler om Nord-Norge, en landsdel med store kontraster. Fotograf Giulia Mangione forsøker å visualisere og fortelle historien om hvordan mennesker som frykter verdens undergang, forbereder seg og håndterer denne frykten. Jo Straube har vært på tett på noen av sine slektninger. Siden 2016 har han fulgt det som var en mann gjennom prosessen å bli en kvinne.
Nora Savosnick (f. 1996) er en norsk fotodokumentarist og videograf med en brennende lidenskap for å fremme diskusjonen om troverdighet innen dagens visuelle journalistikk. I løpet av de siste to årene har hun gjennomført syv reiser for å dokumentere krigen i Ukraina, og hennes primære fokus er på nærhet og relaterbarhet i møtene med mennesker som er tvunget inn i konflikt. Hennes arbeid har blitt publisert i medier som Aftenposten, The New York Times, Reuters, Zeit og Público, blant flere.
Julia Kochetova er en ukrainsk fotojournalist og filmskaper som nå dekker krigen i Ukraina. Hun fokuserer på generasjonen som nå vokser opp i Ukraina, post-traumatisk stress og følgene krigen fører med seg. Hun har hatt en rekke utstillinger med bildene sine i Ukraina og Europa.
Kl. 21.30: Utendørsscreening på Blomtertorvet (gratis, for alle).
Vi går får norske pressefotografers ferske bilder fra krigen i Ukraina. Vi jobber også med et lokalt, historisk innslag. Ta med deg fluktstolen og niste og en sekk med noe godt i. Vi fyller hele Blomstertorvet og lager fotoshow – der fasaden på Litteraturhuset Fredrikstad bli byens største lerret! Se unike og gripende bilder. Varighet: Cirka 45 minutter.
Simen Grytøyr, opprinnelig fra Fredrikstad, har bakgrunn som fotojournalist fra Oslo Met og VG – og i tillegg frilanset for en rekke nasjonale og internasjonale publikasjoner. Fra 2012 til 2018 hadde han designansvaret for VG Helg. De siste årene har gått til å lære seg å programmere, og han jobber nå med å lage spesialer i VG. Hele veien har han jobbet og samarbeidet med andre fotografer, designere og illustratører med prosjekter utenfor jobben, som bøker, visuelle identiteter, utstillinger og nettsider.
Anton Ligaarden er en 33 år gammel dokumentarfilmskaper utdannet ved fotojournalistikkutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har vunnet flere priser for sine nære og personlige kortdokumentarer, og ble i 2015 utnevnt til “Årets videojournalist” i Årets Bilde, for blant annet filmen «Bestefar – et middels menneske». Anton trives bedre i Innlandet enn i utlandet, og flere av prosjektene hans springer ut fra området han har vokst opp i.
Kl. 15.30 – Finissage, Aftenpostens fotoutstilling Ett År Med Krig i Europa
Sted: Fisketorget, Fredrikstad. Gratis, for alle.
Kl. 18.30: Matilde Søes Rasmussen (DEN)
Matilde Søes Rasmussen (f.1990) er en dansk kunstner som hovedsakelig arbeider med tekst, video og fotografi. Hun ble utdannet ved Fatamorgana – Den danske skolen for kunstfotografi, og har en bachelorgrad i billedkunstfotografi fra Academy Valand i Göteborg. I tillegg har hun deltatt i det anerkjente programmet Atelier Smedsby i Paris sammen med kunstnerne JH Engström og Margot Wallard. I 2021 mottok hun en ettårig arbeidsstipend fra den svenske kunstnerorganisasjonen. Rasmussen bor og arbeider i Göteborg, Sverige, og København, Danmark.
Mads Nissen (f.1979) er en dokumentarfotograf som arbeider med samtids- og sosiale spørsmål. Han har blitt tildelt hovedprisen tre ganger ved World Press Photo, og ble utnevnt som ‘Internasjonal Fotograf av Året’ ved POY i 2022. Han har publisert tre bøker og har arbeidet i Colombia siden 2006.