Søk arrangement
Dialekt i Østfold – Historie, humor og litt grammatikk
 • Tid:
  mandag 11. mar 2019
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Høgskolen i Østfold
Gratis inngang
Eksternt
 • Tid:
  mandag 11. mar 2019
 • Klokken:
  19:00- 20:30
 • Arrangør:
  • Høgskolen i Østfold
Gratis inngang
Eksternt
Dialekt i Østfold – Historie, humor og litt grammatikk

Velkommen til en artig kveld om dialekter. Hvilke holdninger har vi til dialekter og spesielt Østfold-dialekten? Dialektene er sterke og viktige kulturbærere, de utgjør en helt sentral del av identiteten vår. Hvordan er holdninga til Østfold-dialekten sammenlignet med andre dialekter? Dette og mer til får du høre om i kveldens tre foredrag.

Kvelden blir delt opp i tre korte foredrag:

 • På sporet av Ingeborg Hoff: Dosent Benthe Kolberg Jansson forteller om åssen Ingeborg Hoff, en pioner i norsk dialektgransking, har bidratt til kunnskap om dialektene i Østfold. Hoff har blant anna skrevet ei stor avhandling om Østfoldmål (Skjetvemålet) i 1946.
 • Dialektbruk og humor: Førsteamanuensis Karine Stjernholm snakker om hvordan dialekter brukes i humor. Mange mener at Raymond har satt østfoldmålet i et dårlig lys, men har han egentlig det? Hvorfor ler vi av dialekter? Og hvordan skille humor fra mobbing?
 • Dialektgrammatikk: Østfold i det nordiske dialektlandskapet: Førsteamanuensis Åshild Søfteland snakker om hvilke dialekttrekk fra Østfold som fortsatt er i bruk. Mye er skjedd siden Ingeborg Hoff undersøkte talemålet i regionen, og nyere innsamling av dialekter viser at Østfoldmålet har gjennomgått store endringer.

Benthe Kolberg Jansson, Karine Stjernholm og Åshild Søfteland jobber alle ved Norskseksjonen ved Avdeling for lærerutdanning, Høgskolen i Østfold. De underviser og forsker på det store mangfoldet vi har i tale og skrift i Norge. Spesielt relevant her er fokuset på talespråksvariasjon og språklige og sosiale analyser av dialektbruk og -holdninger, og aller mest glade er de i Østfoldmål.

 

Bildet har vi fått låne av Visit Fredrikstad og Hvaler. Tusen takk!

Andre kommende arrangementer

Torsdag 27. aug 2020 kl 19:00
Krimforfatter og tidligere etterforskningsleder Jørn Lier Horst innkaller forfatter Jan-Erik Fjell til avhør.
Fredag 4. sep 2020 kl 18:00
Ord i Grenselands 10-årsjubileum 2020. Ida Fjeldbraaten, Lisa Aisato, Anne Marit Jacobsen med flere
Lørdag 5. sep 2020 kl 12:00
Ord i Grenselands 10-årsjubileum 2020. Med Nina Lykke, Agnes Ravatn, Monica Isakstuen, Shazia Majid og Maria Kjos Fonn med flere.
Torsdag 10. sep 2020 kl 19:00
Publikum kan spørre de to humoristene om hva som helst!
Mandag 14. sep 2020 kl 19:00
Et foredrag om kvinner som orker for mye! NB Eksternt billettsalg.
Tirsdag 15. sep 2020 kl 19:00
Foredrag med den svenske brannmannen Lasse Gustavson. NB Eksternt billettsalg.
Load More