Hvordan bekjempet nordmenn fascismen under krigen, og hva gjorde de siden for at den ikke skulle reise seg igjen? Har vi noe å lære i dag, i en tid der demokratiet igjen er truet av fascistiske og autoritære krefter?
Fascismen er igjen en voksende trussel, men også antifascismen står sterkt. I sitt tobindsverk Våre kamper og Kampen fortsetter dykker Jonas Bals ned i fascismens og antifascismens historie.
Gjennom historiske linjer fra 9. april 1940 til vår tid, belyser han hvordan nordmenn har stått opp mot fascismen, og hva vi kan lære av fortiden i møte med dagens trusler mot demokratiet. Hva kreves av oss i dag for å stå imot autoritære krefter?
Med utgangspunkt i kolonialismen, Ku Klux Klan og den spanske borgerkrigen, skildrer han kampen mot fascismen i Norge og internasjonalt. Vi møter arbeiderungdom som jagde fascister ut av norske bygater, antifascister som dro til Spania, og en arbeiderbevegelse som styrket demokratiet gjennom krisepolitikk. Bals gjør historien levende og relevant, og viser hvordan antifascismens arv fortsatt er avgjørende i dag.
Foredragsholder:
Jonas Bals (f. 1977) er fagleder i LO og er utdannet malersvenn og historiker. Han har skrevet flere bøker, og han er også anmelder og spaltist i Klassekampen. Han har blant annet utgitt bøkene Streik! En historie om strid, samhold og solidaritet (2021), Våre kamper (2023) og Tillitsvalgt. Håndbok i organisasjonsarbeid (2022), sammen med Helga Pedersen. Kampen fortsetter (2024) er hans siste utgivelse. Foto: Siw Pessar
Anmelderne skriver:
«Brutalt – og brennaktuelt. Grundig dokumentert bok som også viser hva som fungerte og hvor det sviktet i kampen mot fascismen. […] Historiene er rystende og Bals forteller dem godt. […] Kvaliteten hos Bals ligger i den velskrevne grundigheten.»
«Antifascismen har fått et storverk av ei bok […] Bals har gjort eit imponerande arbeid. Han har handtert eit svært kjeldemateriale, og teksten er både lettlesen og til å få forstand av.»
«Jonas Bals har skrevet et imponerende stykke arbeid som står til terningkast 5, med et kildearbeid til laud og vel så det. Boka vil bli stående som et referanseverk.»