Søk arrangement
Den snikende pesten
 • Tid:
  onsdag 24. nov 2021
 • Klokken:
  18:00- 19:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
 • Tid:
  onsdag 24. nov 2021
 • Klokken:
  18:00- 19:00
 • Arrangør:
  • Litteraturhuset Fredrikstad
Pris:
 • 120,-
Den snikende pesten

Det dør 700 000 mennesker av antibiotikaresistente bakterier i verden – hvert eneste år. Det tallet kan øke til 10 millioner innen 2050. Og dette er bare ett av mange skrekkscenarioene i krigen mot de farlige bakteriene.

Den siste tiden med pandemi og smittefare har lært oss at den farligste fienden vår er den vi ikke kan se. De har intetsigende navn som E. Coli, MRSA, ESBL, CRE, VRE, og de blir mer og mer motstandsdyktige mot antibiotika.

Journalist og statsviter, Erik Martinussen, forteller historien om antibiotikaresistens og hvordan denne snikende epidemien har fått vokse i det stille rett under føttene på helsevesenet vårt. Han forteller om menneskenes langvarige kamp mot bakteriene – fra pesten som utslettet halve Londons befolkning i 1665, til penicillinet som reddet tusenvis av soldatliv under D-dagen i 1944.

Erik Martinussen har reist rundt i Europa og møtt pasienter, leger og bønder som forsøker å minske bruken av antibiotika. Han har snakket med ledende forskere, som i disse dager bekjemper en av de aller verste: koronaviruset.

Møt Erik Martinussen på Litteraturhuset Fredrikstad.

Erik Martinussen er journalist. Han er utdannet statsviter, med fordypning i oljepolitikk, organisasjonsteori og amerikansk sikkerhetspolitikk. Han har også studert film og dramaturgi. Tidligere har han gitt ut bøkene Drivhuseffekten – Klimapolitikken som forsvant. I 2020 ga han ut boken Krigen mot bakteriene – Helsekrisen som truer og hvordan vi kan løse den. (Forlaget Press 2020). Denne ble kåret til en av årets tre beste bøker i 2020.

Omtale av boken:

Pageturner om den stille pesten. Martiniussen imponerer med sin klarhet, grundighet og enorme stofftilfang – og ikke minst språklige tydelighet som gjør at boka med letthet kan leses av gud og hvermann». Cathrine Krøger, Dagbladet. Terningkast 6.

Erik Martiniussen ropar varsku utan å ropa ulv. Slikt blir det framifrå helseopplysning av. Tom Hetland, Stavanger Aftenblad. Terningkast 6.

Krigen mot bakteriene bygger på omfattende studier av litteratur ved siden av intervjuer og møter. Det må ligge et omhyggelig arbeid bak. Det er kunst å skrive om komplekse problemer for en vanlig leser uten at det blir faglig forflatetKjell Solem, Bok 365. Terningkast 6.

Allerede i mars kan jeg si: Denne boken om bakterier er en av årets beste! Jeg bøyer meg i det bakteriefylte støvet for forfatter og journalist Erik Martiniussen og hans jakt på bakterier. Dette er en storslagen bok om noen av våre minste fiender og venner. Hilde Østby, Aftenposten.

En vekker som bør leses både av folk flest og av myndighetene. Det er bra vi har forfattere som Erik Martiniussen: Framifå formidlere, hvis misjon ikke er å drive unødvendig skremselspropaganda. Snarere opplyser han, på en grundig og pedagogisk måte, om hva vi faktisk står overfor – og bidrar med forslag til løsninger,. Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv.

Maritiniussens bok er et smart og solid bidrag til den pågående kunnskapsdugnaden om kroppen som vi nå er vitne til – i koronaens tid. Knut Hoem, NRK.

Andre kommende arrangementer

Lørdag 25. sep 2021 kl 12:00
På Barnas bokbyttedag på Blomstertorvet i Fredrikstad skal alle barn få gleden av å kunne gi og ta med seg barnebøker som andre ikke lenger bruker.
Søndag 26. sep 2021 kl 15:00
Hør den dramatiske fortellingen der Jon Magnus følger en utvandrers liv gjennom 70 år i Amerika. Vi møter Svein Skahjem som forteller om Østfolds utvandrere.
Mandag 27. sep 2021 kl 18.30
En liten sensasjon! Tormod Fjeld, Lars Ole Klavestad og Magnus Tangen har doblet antall kjente helleristningsfelt i Østfold fra 500 til 1000.
Mandag 27. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: mennesker og mikrobers kamp for å overleve.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
Hvorfor får ikke Palestinerne vaksine? Med lege og aktivist Mads Gilbert.
Tirsdag 28. sep 2021 kl 19:00
I løpet av Forskningsdagene får vi lære mer om høyaktuell forskning ved Høgskolen i Østfold. I dag: krigen mot terror.
Load More